TrSzGabesz#36
A sok tudományos okfejtés mellé gondoltam, megosztom a tapasztalataimat is.
1) A cukorral még soha semmi bajom nem volt, sőt, azt az elvet követem, hogy a cukor energia, amire szükség van, főleg, ha valaki sportol - márpedig nem egyszer támadt "cukorszomjam" több, mint 100 kilométer hosszú biciklitúrák vége felé. Sosem híztam el, mindig vékony voltam, rám nincs láthatóan káros hatással, szükségem van a bevitelére.
2) Az édesítőszerek, ha jól értelmezem, csak az ízt helyettesítik, energiát nem pótolnak úgy, mint a cukor. Tehát fenti példánál nem lenne segítségemre. (?)
3) Ha épp van rossz fogam, és cukrosat eszek/iszok, akkor megfájdul, de érdekes módon a méz nem generálja ugyanezt a problémát. A fogam pedig nem a sok cukortól rossz, ha rossz. Ezt elég, ha én tudom, miért, mert nem vág a témába.
4) Aszpartám... sokáig nem voltam rá érzékeny. Pénz szűkében aszpartámos, olcsó üdítőket vettem munkába menet. Aztán egy nap elromlott valami, és azóta ha olyat eszek/iszok, amiben aszpartám van, levert, erőtlen, gyenge leszek, megfájdul a torkom. Nem magyaráztam be magamnak, azelőtt semmi bajom nem volt vele. Egyszerűen csak észrevettem, hogy az okozza a tüneteket. Későbbi próbálkozásokkor ez még hatványozottabban ismétlődött meg, nátha szerű betegség gyötört utána. Szóval száműztem az életemből ezt a "szert". Olvastam sok gagyi cikket, hogy ááááá, a kísérletek bebizonyították, hogy nem káros az egészségre. Remélem, érthető, hogy teszek rá egy nagyot, mit írnak, ha az én tapasztalatom mást mond.