#34
A xilitol nem mesterségesen előállított molekula, tehát nem mesterséges édesítőszer, hanem egy cukoralkohol. A cukoralkoholok annyiban különböznek a monoszacharidoktól, amelyekből létrejönnek, hogy redukálva vannak (a természetben - és mesterséges keretek között is - a redukciót aldóz-reduktáz enzim végzi), azaz az oxocsoport (az egyik szénatomhoz kettős kötéssel kapcsolódó oxigénatom) helyett még egy hidroxilcsoport van rajta. A xilitol a xilóz nevű monoszacharid (egyszerű cukor) alkoholja (azért van a végén '-óz' végződés helyett '-ol')
Ezt azért részleteztem, mert nem tudom, honnan gondolod, hogy a hidroxilcsoportok helyén klór van...
A xilitol olyasmi, mint a szorbitol (ami szintén természetes édesítőszer, cukoralkohol), de amíg a xilitol a xilóz redukált származéka, addig a szorbitol a glükóz redukált származéka.
A xilóz a hemicellulózt (növények sejtfala) felépítő monoszacharid (az elnevezése is arra utal, hogy növényekben fordul elő -> xilém), így az extrém módon specializálódott állati sejtek, amelyeknek elsődleges tápanyagforrása a szénhidrát (pl. idegsejtek), nyilván nem xilózfelvételre, hanem glükózfelvételre specializálódtak... :) A glükózfelvételt speciális glükóztranszport-fehérjék végzik (membránfehérjék). Mivel a szorbitol a glükóz redukált formája, ezért ezt fel tudják venni, és nagy mennyiségben valóban veszélyes lehet, úgy, ahogy te a xilitol esetében gondolod.
A xilózt viszont nem, így a xilitolt sem. A xilitol többek között antimikrobiális vegyület, tehát elsősorban baktériumokra (de ha jól tudom, egyes gombákra is) veszélyes. A baktériumok prokarióták, tehát egysejtűek, specializálatlanok, sokkal fejletlenebbek az eukariótáknál (főleg a többsejtű szövetes eukarióta sejttípusoknál), így a működéseik is nagyon lényegesen univerzálisabbak, ebből következően minden sz*rt fel tudnak venni. Ez legtöbbször előnyös, néha hátrányos. Ebben az esetben például hátrányos, ha csak xilitol, vagy legnagyobb mennyiségben xilitol áll a baktériumok rendelkezésére...
Persze ettől még bőven előfordulhatnak egyéb káros hatásai, amit eddig nem fedeztünk fel.