• Deus Ex
    #72
    Én sem állítottam ilyet, csak elgondolkodtam a fokozatok leszállításának problémáin, eszembe jutott, milyen frappáns megoldás lenne a fokozatok közötti burkolatot többfunkciósra alakítani, ezt büszkén ideírtam, és várom, hogy valaki megdicsérjen.:-)
    Általánosságban, biztosan kidolgoz valaki valamilyen módszert a fokozatok visszanyerésére, mert pillanatnyilag a műszaki nehézségek ellenére ez tűnik a költségcsökkentés legegyszerűbb módjának, első ránézésre a rakétás leszállás pedig minden nehézsége ellenére a legegyszerűbb és legfrappánsabb megközelítés, lévén ez igényli a legkevesebb egyfunkciós alkatrészt. Ugyanazzal a hajtóművel száll fel a rakéta, mint amivel le, a támlábak felszálláskor merevítik a tartály oldalát, és, khm, a fokozatok közötti áramvonalazó burkolat betölti a féklap szerepét. Nem kell két óceánra kiterjedő mentőhajó hálózat, nem kell egy kontinensen keresztülhurcolni a rakétákat, stb.

    A Skylont viszont jelen technológiai szinten, az adott gazdasági környezetében nem látom ésszerű ráfordítással, üzembiztosra és többször felhasználhatóra megvalósíthatónak.