• Stranger666
    #14
    Hány cuccot tolt be magának a csaj?? milyen modern gépben volt? összeforrasztott mindent, nem maradt trauma helye
    Linkelek egy jó észrevételeket megláttó embertől


    dimitrij 2012. 06. 10. 15:01

    olvasgatom a hozzászólásokat, és néhe nem vagyok biztos benne, hogy ugyanazt a filmet láttuk. :)

    tegnap este néztük 3d imax-ben, szinkronosan, és egyáltalán nem volt zavaró a magyar beszéd, sőt... :) a látvány az cefet, ez talán a legfőbb erőssége az egésznek.

    SPOILER lesz:

    nekem a történet úgy rakódott le egy megnézés után, hogy Shaw meg a bikája kutat, felfedeznek egy összefüggést, amit értelmeznek valahogy (a jelek egy meghívó, oda kell menni és akkor minden jó lesz az emberiségnek, miénk lehet a mérnökök technológiája). ezzel a magyarázattal megtalálják Weylandet, aki szintén értelmezi az eseményeket, és azt látja bele, hogy neki jó lehet (találkozhat egy teremtővel, ettől azt remélei haladékot kaphat a halál elől, vagy esetleg mentességet is), ezért támogatja azt minden eszközével. ez a két motiváció jelenik meg a történetben, ezek drive-olják a főbb szereplőket, meg az alájuk rendelt egyedeket (pl. Davidet). a többieket meg se ismerjük igazán, de a történet szempontjából nincs is jelentőségük. a párocska felfedezne, alapból békés hozzáállással szervezik az egész akciót, annyi fegyverrel ami természetes velejárója egy alapvetően békés célú utazásnak. fegyverek hiányában van sok kütyü, de mivel Weyland fő motivációja nem a sikeres oda és visszaút minden induló számára, így a személyzet kiválasztása másodlagos, számára. az se baj, ha egyedül tér vissza a menekülő kabinban, sőt...

    a megérkezésük egyébként szerintem beindít egy folyamatot a komplexumban: a fejszobor körüli edényekből az emberek megjelenésének hatására kezd szivárogni a trutyi, tehát olyan, mintha védekező mechanizmus része lenne, mint a vihar is (egyébként egy ilyen vihart egy légkörbe belépő űrhajó szerintem meg kell bírjon). hogy az SJ-k által telepített csapda volt, vagy ellenük is telepítették és ők csak belesétáltak, az számomra kérdéses. valószínűbbnek tűnik, hogy ők telepítették mindenki más ellen.

    szerintem van egy magyarázat, amiről senki nem beszélt, vagy nem gondolt rá. mi van, ha a nyitójelenet Prometheus-ról szól? ő az, aki ellopja a "tüzet" (fekete vegyület), és létrehozza a földön az emberi életet. tehát nem a SJ nép akarata ez, hanem egy egyedé, vagy egy szűkebb csoporté. ez magyarázná a nyitójelenetet, valaki idehozza, belövi magát kvázi elveti a fejlődés új fejezetének egy magját, a hajó meg távozik, ami inkább csészelj, vagy zeppelin alakú, nem patkó forma. az emberi faj tehát egy szabotázs eredménye, egy nem várt mellékhatás, aminek megszüntetésére időt szánnak, de valami balul sül el, az emberi faj marad, de az el sem induló csapat elpusztul. a pusztításra szolgáló vegyületet nem otthon tárolják, hanem egy félreeső bolygón, amivel csak akkor foglalkoznak, ha elő kell egy bolygót készíteni nullázásra, vagy be kell indítani a folyamatot, vagy egy beindított folyamat nem a várt eredményt hozza, és takarítani kell. szerintem a xenomorf megjelenése a falakon éppen azt mutatja, ha ők a "domestos", ők fogják a piszkos munkát elvégezni, erre lettek kitalálva... és éppen ezért van rájuk hatással a dns, mert annál hatékonyabb, minél több van benne a kiktatásra rendelt fajból.

    a pusztítás tehát elmarad, lehet, hogy nem tudta a központ, hogy hová is ment a szakadár, mely bolygón indította be a folyamatot. viszont az, hogy az elhintett jeleket azonosítani képes faj jött létre, így nagyon erőltetni se kell a dolgot, majd eljönnek ők maguk, mert keresik az eredetüket... David meg is mutatta a mechanizmusnak, hogy honnan érkeztünk, szépen kiválasztotta a lehetőségek közül azt. így nem volt más hátra, mint nyomni egy tőgázt és bekapcsolni a takarítást. itt azonban galiba támadt, az akció újfent megakadt, bár a küldöttség nagy része eddigra már megcsúszott.

    Weyland elég nagy bakot lőtt, hitt a párosnak, akik egy elég alapvető hibát vétettek, rosszuk dekódolták a nyomokat, baráti meghívónak hitték a halálos ítélet végrehajtására vonatkozó idézést. rá is ment elég hamar, ő is arra brazírozott, hogy az SJ-k, vagy mérnökök komálni fogják a kedves vidéki unokaöccsikét, számára véget is ért a vetélkedő, de azért a legénységet még sikerült meglepnie. ennek a feladatnak volt alárendelve David is, kérdés, hogy írtak-e neki B tervet, vagy innentől Shaw sofőrjévé avanzsál? valszeg az is a feladata volt, hogy kiismerje a teljes legénységet, míg a kriptoban vannak, erre utaló két jel is volt, az elején nézi az egyik utas álmait, a végefelé pedig meg is kérdezi Shaw-t, hogy az apja ugye ebolában halt-e meg?

    a folytatás szerintem garantált, ennyire egyértelmű befejezést nem is álmodhattunk volna. Shaw megindul bosszút állni, hogy az LV-426-ra-e vagy máshová, az majd kiderül. nemtom lesz-e rendezői változat, én mindenesetre bízom benne, várom... még párszor meg kell nézni, meg ülepíteni kell, így most pontot sem adnék még rá, de nekem kellemes élmény volt, sokat jár azóta is az agyam a történeten. :)