• lordsithlord
    Abban igazad van, hogy az Atomnál az új prociszéria technológiájának a kódneve Cedarview, de alapjaiban ugyanaz a két microarchitectura. Ami különbség a kettő között, hogy a Sandy Bridge-es procik jelentősen erősebbek, de jóval többet is fogyasztanak.

Azt nem egészen értem, hogy ARM-nél vajon milyen beépített GPU-ról beszélsz, mivel ilyen nincs. Pontosan ezért került fejlesztésre a MALI sorozat. Az ARM még messze nem áll azon a szinten, hogy a procijaiba GPU-t integráljon, legalábbis nem a tabletekben használatos Cortex A sorozatú CPU-iknál! Valóban, mikor tavaly bejelentették, hogy a szerver piac felé kacsintgatnak, született egy megállapodás az nVidia és az ARM között integrált GPU-s procik közös fejlesztéséről, de kész típusuk még nincs. A hírek szerint először egy A9-esbe integrálnának GPU-t, illetve kijönne egy 4 magos, kifejezetten szerverekbe szánt, alacsony fogyasztású proci is. Cserébe az nVidia kedvező áron licencelheti a Tegra GPU-khoz az A9-es chip technológiáját.

Úgy látom, kicsit félrefogalmaztam, jogos az észrevétel. Valóban, az Atom procik elérhető árúak voltak. Akkor hogy érthető legyen a mondandóm: végre sikerült az alacsony fogyasztást, a teljesítményt és az elérhető árat egy típusban összehoznia az Intelnek és csináltak egy nagy teljesítményű Atom procit, ami végre netbookokba és tabletekbe is elérhetővé válhat.
    Megjegyzem, amit eddig el lehetett érni Atom procit asztaliba, az az n450-es és fentebbi széria volt, Hyper Treathing technológia, több mag és integrált GPU nélkül, tehát nem igazán összehasonlíthatóak az új szériával sem árban, sem pedig teljesítményben.

Nem tudom, hogy mit értesz nem túl fényes teljesítményen, mikor a legkisebb tag is 2*1,6GHz, ez pedig még meg van támogatva HT technológiával is, emellett benne van egy 400MHz-es GPU is. Nem emlékszem, hogy akárcsak hasonló is lenne az ARM kínálatában. Itt jegyezném meg, hogy ha megnézed az általad említett PowerVR SGX545 és a MALI-400 adatait, azt fogod látni, hogy teljesítményben még mindig a MALI a gyengébb.