• lordsithlord
    #9
    Itt inkább a forráskód védelméről lehet szó. Az MS hajlamos arra, hogy a forráskódot saját maga kezelje és szükség szerint módosítsa. Ez a PC piacon jó stratégia, azonban a tableteknél komoly hátrányt jelent, hiszen a gyártók előszeretettel alakítgatnak a gépeikre kerülő oprenmdszereken, optimalizálják őket az adott típushoz, hogy gyorsabb és stabilabb legyen.

    Másik fontos szempont, hogy ha az MS-nél van a teljes fejlesztési jog, jobban belelát az üzletfelei statisztikáiba, hiszen minden fejlesztési igény rajtuk keresztül kerül érvényesítésre. Ez az MS szempontjából komoly stratégiai fegyver, hiszen így a gyártókkal szemben van egy olyan eszközük, amivel igen komolyan érvelhetnek (konkrétan gond nélkül alkalmazhatják a "vagy fizetsz, agy nem használhatod a gépeiden az én rendszeremet és fejlesztéseimet" stratégiájukat).

    A Win8 igazán akkor lehet nyertes a tablet piacon, ha sikeresen debütál a PC piacon. A kettő szorosan összefügg, hiszen a teljes Win8-as stratégiájuk arról szól, hogy az eszközökön közös oprendszer fut és ez egy egyedi dolog. Az ötlet jó, azonban komoly szépséghibákkal küzd (pl. azzal, hogy a PC-ken nem fogadják túl nagy lelkesedéssel az érintő képernyőre optimalizált METRO GUI-t). Ha túl tudnak a saját árnyékukon lépni és végre a felhasználók igénye lesz az elsődleges, nem pedig az, hogy ők mit is akarnak, akkor a Win8 hatalmas siker lehet, hiszen hihetetlenül jól optimalizált rendszer (erőforrás fogyasztása alig 50%-a a Win7-ének!). Ha azonban továbbra is ezt az "eszi, nem eszi, ez van" stratégiát folytatják, hiába egyedi a megoldásuk, a Vista sorsára fog jutni.