• philcsy
    #37
    A fizikában előfordulnak olyan esetek amikor az összes lehetséges állapotra kell összegezni valamit, vagy kiválasztani az összes lehetséges állapot közül azt ami valamilyen kritériumnak leginkább megfelel. A végén pedig egy mérés lesz az ami meghatározza, hogy a sok lehetséges közül melyik is lesz a végeredmény.

    A sebessége nagyobb egyes speciális feladatoknál. Olyan mint a fejszámoló zseni aki összeszoroz pillanatok alatt nagy számokat, míg én papírt ceruzát elővéve lépésről lépésre oldom meg a feladatot. Egy kvantumszámítógép is el tudja végezni az összes hagyományos logikai műveletet, de ezzel nem lesz gyorsabb.

    Nem tudom mennyire vagy otthon a matekban, ezért próbálom kevésbé korrektül, inkább szemléletesen. A hagyományos számítógép alapegysége a bit és ezeken logikai műveleteket végez. Ennek az alapegysége a qbit, ami egy vektor, és az alapvető művelet az ezen végzett transzformáció, pl. forgatás. Természetesen vektorokat a hagyományos számítógépek is tudnak kezelni, de az sok elemi lépésből áll, ráadásul az eredmény soha sem pontos, a pontosság növelése pedig drasztikusan növeli az elemi lépések számát, ugyanígy ha a vektor dimenzióinak a számát növeljük az megint drasztikusan növeli a számítási igényt. Egy kvantumszámítógép viszont abszolút pontosan számolja ezeket a műveleteket egyetlen lépésben, és a vektor dimenziójával csak lineárisan nő a qbit igény. Valamekkora hibát csak a legvégén az eredmény kiolvasásánál vét.