• Venom T
    #4
    Csak halkan jegyzem meg, hogy a vezetési lánc pont erre való. A Top management az igazgatóval az élén mossa a kezeit. Nyilván tud a dologról, de pont leszarja. Kiad egy utasítást, amit körülményektől függetlenül teljesíteni kell. Ugye ez itt az említett napi norma. A termelés vezető=>Területvezető=>Műszakvezető=>Csoportvezető lánc meg pont arra való, hogy a nem kívánatos dolgok eltűnjenek az utasítások közt. Hiába játssza az igazgató a megértő, gondoskodó Top managert, aki törődik a munkalávalóival, ha közben nem tartatja be az előírásokat a dolgozókat megillető jogokkal kapcsolatban. Persze, ha bukik a vállat egy ilyen ellenőrzésen, akkor a vezetői lánc értelmében mindig azon csattan az ostor, aki a leggyengébb ebben a felsorolásban. (Csoport illetve műszakvezető)
    Az egész rétegelt vezetési struktúra pont erre való (na jó nem csak erre, de erre aztán főleg) hogy a nem kívánatos dolgok elvesszenek benne a vezetők közt.

    Adott a norma, amit teljesíteni kell, persze a dolgozói jogokkal összhangban, ezt mondja a Góré, de ehhez eszközök is kellenek. Ha a gyártósori kapacitás nem elég, és nem bővítenek vagy nem szerveznek át, (folyamatos műszak stb.) akkor bizony csak ilyen genyó módon tudják a vezetők megoldani a dolgokat. Mert ugye féltik ők is az állásukat. Ez amúgy világjelenség, és minden ország erre felé tart.
    Nem véletlen, hogy a japán szellemiség van majmolva az összes gyárban. 5s, lean, tpm, stb.

    Engedelmes rabszolgákat akarnak akik bár elég okosak, hogy működtessék a gépeket, mégsem olyan okosak, hogy kérdéseket tegyenek fel másoknak és maguknak.
    Globalizáció ugye... :)

    Pár év, esetleg egy évtized, és itt Hungarysztánban is hasonló körülmények lesznek. No para.

    Meg lehet nézni az említett gyártó Komáromi üzemét, vagy a Jabilt circuit nevű borzalmat... ;)