Dub Techno
  • Petka
    #1


    Mélyen lüktető szuggesztív dub ritmusok és repetitív techno elemek fúziója - ez a

    DUB TECHNO.

    A stílus már 20 éve létezik, az elektronikus zene kedvelői szélesebb körében azonban néhány évvel ezelőttig még szinte teljes ismeretlenség övezte, az utóbbi években indult nemzetközileg is figyelemreméltóbb térhódítása.



    A dub a zenében hallható térről, illetve a ritmus kiemeléséről szólt mindig is.
    Hatása a kezdetektől jelen volt szinte az összes elektronikus tánczenei műfajra, a dub technonak elnevezett irány a \'90-es évek elején indult útjára.
    A dub térbeliségének és esztétikájának használatával leszűrték a technot a legelemibb lényegévé; dalformákat, vokálokat és melódiákat nélkülöző, sokszor még dobsávoknak sem nevezhető összességekké. Létrejött egy olyan stílus, ami szinte csak struktúrákból, térből és lüktető ritmusból állt. Az ilyen monoton kiindulású felvételek idővel fokozatosan tárták fel végtelenül modulált, lebegő riffekből és pislákoló lüktetésekből álló lényegüket, s ez mindmáig minden dub techno fő ismertető jele.

    A dub techno a \'90-es évek közepére rohamos fejlődésnek indult, azonban 1997-től hosszú időre szinte az ismeretlenség homályába merült.
    2007-ben jelent meg az amerikai Echospace \'Coldest Season\' című lemeze, amely ugyan nem volt korszakalkotó kiadvány, mégis nemzetközileg is széleskörű érdeklődést váltott ki a dub techno iránt, kialakult némi hájp. Ezt követően jöttek elő a stílus 21. század alkotói, követői világszerte.

    Forrás: Quart.hu - Utazás az anyaméhbe: A dubtechno múltja és jelene (Velkei Zoltán, 2008)

    Van valaki ezen a fórumon, aki foglalkozik a témával?


    Soundcloud dub techno group