• lordsithlord
    #102
    Bár azt mondtam, hogy ezzel a kérdéssel nem foglalkozom, ez utóbbi hozzászólásodhoz kénytelen vagyok kommentálni.

    Te beszélsz arról, hogy milyen az alapvető fórum kultúra? Javaslom, nézz ennek nagyon gyorsan utána, ugyanis az alapvető fórum kultúrához hozzátartozik az is, hogy KÖZÉRTHETŐEN fogalmazunk! Vagdalkozol össze-vissza az idegen kifejezésekkel, miközben egy MAGYAR fórumon vagy? És ezek után te mersz engem kioktatni a fórumkultúráról? Nem attól kulturált valaki, hogy a hozzászólásainak az értelmezéséhez külön szótárt kell használni, hanem pont attól, hogy képes közérthetően és mégis szabatosan fogalmazni. Szóval elég nevetséges, hogy te akarsz engem kioktatni a fórumkultúráról

    Én ugyan nem angol fórumokon nőttem fel, de mint informatikus, elég sok angol fórumra járok fel, hogy szakmai kérdésekben segítséget kapjak vagy tapasztalatokat osszak meg más informatikusokkal. Érdekes módon még ott is érthetőbben válaszolnak, pedig ők szakszavakat használnak...

    Ha már az értelmi szinteket feszegeted, ismét csak a fórum kultúrára hivatkoznék: nem az mutatja valaki értelmi szintjét, hogy hány idegen kifejezést tud egyetlen hozzászólásba betenni, hanem az, hogy mennyire közérthetően fogalmaz! Az pedig szintén az alapvető fórumkultúra része, hogy ha valaki nem szaknyelven fogalmaz, attól még nem degradálod (lásd vjanika esetében), hanem vagy pontosítod, vagy megmondod neki, hogy valójában hogy néz ki a dolog.

    Vitakultúráról beszélsz, miközben minden második mondatod az, hogy "Burden of Proof" vagy "Bizonyítsd! Linket!". Ez nem egy tudományos fórum, ahol mindenre bizonyíték kell, ezt nem ártana, ha felfognád végre. Mint ahogy azt is felfoghatnád, hogy ha valamit nem hiszel el, akkor tessék, nem bizonyítékokat kell követelni, hanem cáfolni megbízhatóan. Egészen addig, míg ezt nem teszed, nincs bizonyítékod, hogy valami nem valós, tehát lényegében csak rágalmazol...

    És akkor még azt meg sem említettem, hogy ha véletlenül valahol valamit idézel, akkor nem veszed a fáradságot, hogy lefordítsd, hanem bedobod idegen nyelven. Mert ugye az szintén a fórumok kultúrájához tartozik, hogy az adott fórum nyelvén írunk lehetséges szerint, szóval ha valahonnan idegen oldalról idézünk, akkor azt lefordítjuk és legfeljebb jelöljük, hogy az eredeti szöveg idegen nyelvű.

    Érdekes módon elég sok olyan vitapartnerem van itt is és más helyeken is, akikkel értelmesen lehet vitázni, mert ha valamit nem hisznek el, észérvekkel cáfolnak és nem közlik, hogy adj linket. Szóval el kellene gondolkozni, hogy hogy lehet az, hogy azokkal, akik ellenérveket hoznak fel, azokkal lehet is vitázni, akik meg csak dobálják az idegen kifejezéseket, minősítenek, meg mindenre bizonyítékot követelnek, azokkal nincs építő jellegű vita, mint ahogy nem is lehet velük általános konszenzusra jutni.

    Javaslom, ha azokon az angol fórumokon ez a vitaforma, akkor maradj ott meg magadnak, ott biztos tudják díjazni, hogy mindenféle idegen szavakat dobálsz be. Az ilyen viselkedés azonban a magyar fórumokon nem igazán elfogadott, ráadásul ezzel nem a szakértelmedet bizonyítod, inkább tudálékosnak tűnsz.

    Azt pedig már csak megjegyzés szinten tenném hozzá, hogy magyar fórumon illik az ékezetes betűket is használni. Nem egy bonyolult és időigényes művelet, egy pár kattintással bármelyik oprendszerben megadható, melyik területi beállítást kívánod használni, aztán ez bármikor állítható a már megadott nyelvek között.

    Azt is megjegyezném, hogy bár én nem dobálóztam mindenféle hangzatos idegen szavakkal, mégis ha megnézed, én egyetlen hozzászólásomban nem mentem át személyeskedésbe, nem vitattam senki értelmi szintjét, nem úgy, mint te. Márpedig a vitakultúra itt kezdődik, azzal, hogy a vitapartnerrel szemben toleráns vagy és nem mész bele személyeskedésbe még ha esetleg a partner már elég fárasztó is.

    Most, hogy ilyen szépen kiveséztük a vitakultúrát és a fórumkultúrát, remélem, egy kicsit talán el is gondolkozol azon, hogy korábbi hozzászólásod vajon kit is minősített.