• kvp
    #30
    Vicces, de itt a forumban mind a windows, mind a linux szakertok tevednek jopar dologban.

    Windows: monolitikus windows nt kernel (6.1), pnp-es driver-ekkel
    Linux: monolitikus linux kernel (2.6.x), pnp-es driver-ekkel
    Macosx: monolitikus mach 2-es kernel (apple nev: xnu), pnp-es driver-ekkel

    A 3 rendszer nagyjabol hasonlo mukodesu, csak masok fejlesztettek oket. A bsd-s ip stack peldaul mindharomban megvan, a windows es a macosx vette a kodot bsd-tol, a linux-ban ujrairtak. A windows-hoz visual studio-t ajanlanak, a masik kettohoz gnu-s forditokat. A windows-ban a gui-k a gdi (desktop) es az uj metro, macosx-en az aqua (nextstep-bol), mig linux-on kde, gnome, ujabban az android es van meg jopar par tucat kisebb.

    Linux mitoszok:
    a) bonyolult telepites: Ahany linux annyi valtozat, van amit konnyu felrakni van amit nem. De meg a mernokoknek es linux fejlesztonek szant debian is felmegy olyan kerdesek nelkul mint file-rendszer es swap. Csak alapbol az alap telepitest kell valasztani indulasnal es minden felrak magatol ahogy a legtobb embernek jo kb. mint a windows. Bonyolitani a windows telepitest is lehet, csak azt sem erdemes.
    b) stabilitas, driver-ek, pnp: Sima debian-t hasznalok munkara is, de meglepoen jol kezeli az osszes usb-s kutyut gui-bol. Stabilitas is jo, csak nem szabad piszkalni az alap beallitasokat. A driver tamogatas olyan amilyen, nemelyik gyarto nem keszit driver-t csak windows ala, errol a gyarto tehet nem a linux-os kozosseg.
    c) Bonyolult hasznalat: Ez a gui-tol fugg, van egyszeru linux is, mint pl. az android (google linux android gui-val), az atlag felhasznaloknak ezt kellene a desktop gepukre is rakniuk mindjart elegedettebbek lennenek. Persze ha valaki nem ert hozza es ezert kivalaszt egy rossz minosegu es nehezen hasznalhato disztribuciot, akkor erheto, hogy nem fogja tudni hasznalni. Mint irtam, en debian-t hasznalok, de csak azert mert altalaban minden megy alatta kulon allitgatas nelkul. (igen meg a windows-os jatekok is)

    A cikkhez hozzaszolva meg az a gaz, hogy a microsoft azt csinalja amit az apple, csak meg durvabban masolva oket. Az apple is erossen cenzurazza az ios alatt elerheto alkalmazasokat, a microsoft meg annyira, hogy nativ alkalmazaskent csak az o termekeik mehetnek winrt alatt. Android alatt meg mindenki azt csinal amit akar. (be kell jelolni elotte az ismeretlen forrasok opciot a beallitasokban) A microsoft egybkent nem a konkurencia kiszoritasa miatt vezette be ez a korlatozas, csak azert mert a winrt rendszeren hianyzik a biztonsagi reteg tehat a nativ alkalmazasok szamara egy win95 biztonsagi szintjevel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy egy kulso bongeszo siman osszeomlasztana a rendszert. A metro gui egy sandbox, mint a flash, szoval az az alatt futo programoktol vedett a rendszer. Egyebkent meg egy frissitessel ki fogjak venni a desktop modot, csak meg nincs kesz az osszes programjuk metros valtozata. Ha felengednek mas programokat is a gepre, akkor kesobb nem lenne torolheto egy mozdulattal a dektop mod. A jovo egyebkent ez, tehat ahogy a legtobb windows-bol ki fog kopni a desktop mod, ugy a legtobb mac-es gepen is csak ios lesz. Ekkor marad az android, mert az ala barmit fel lehet hack-elni legalisan, meg a win98-at is dosbox-ban (probaltam, megy, egy normal telefonon is).