• lordsithlord
    #15
    Bárhogy csűrjük-csavarjuk a kérdést, egy rendszer használhatóságát nem a tudása fogja meghatározni, hanem az, hogy mennyire felhasználóbarát, mennyire tudják a felhasználók kezelni és használni.

    Attól, hogy a Linux sokkal stabilabb, még mindig ott van a de: de nincsenek rá meg azok a programok, amiket egy hétköznapi felhasználó használna. Alternatívák persze vannak (pl. emulátorok), de ez nem felhasználóbarát. Másik de: egy Linux megmakacsolhatja magát sima, hétköznapi dolgok végrehajtása alatt is (pl. amit már leírtam, eszköztelepítés vagy meghajtó mountolás). Ez a Windowsra nem jellemző probléma. Emellett pont a testre szabhatósága okoz a felhasználóknak problémát a telepítésénél, nem tudják, nekik mi is kell, mi a jó.

    Valóban, a Windows nagyon sok tekintetben kuka, vacak a fájlkezelése, könnyebben összeomlasztható (bár megjegyzem, Win7-ben még nem volt szerencsém rendszerhibából adódó összeomlással találkozni, csak külső program hibájából vagy hardverhibából bekövetkezettel), sokkal több erőforrást használ és sokkal bonyolultabb a testreszabása (testre szabható, de ehhez már manuálisan, telepítés után kell pl. a registry-ben matatni). Viszont a telepítése lényegében szimpla next-next-finish alapú, felhasználóbiztos, a meghajtókkal nem szokott problémázni, ráadásul minden program megvan hozzá, amit egy hétköznapi felhasználó használ (igaz, a leggyakrabban kemény pénzekért lehet csak beszerezni).

    Szóval informatikusi szemmel nézve jobb a Linux sok dologban. Ha viszont a felhasználót nézed, nem jobb. És tetszik vagy sem, felhasználóból még mindig több van, mint szakemberből. Érthető okoknál fogva az fogja eldönteni, hogy melyik a jobb rendszer, hogy a felhasználók melyiket találják barátságosabbnak, jobban használhatónak. Nem biztos, hogy technikailag is az lesz a jobb, de az viszont biztos, hogy az lesz a kelendőbb.

    Tehát igaz a megállapításom, az, hogy melyik a jobb rendszer, függ attól, hogy mire és ki használja.