• wraithLord
    #85
    Hát elég furcsán ébredt öntudatra, ha tudományos elméleteket kell gyártanunk, és kutatnunk ahhoz, hogy kiderítsük, hogyan is működünk. Esetleg amnéziásak vagyunk? :D
    Szerintem pedig Gaia külső szemlélőivé váltunk (leginkább). Meg van a lehetőségünk, hogy megértsük és arra is, hogy elváltoztassuk (elrontsuk, vagy esetleg javítsuk(?)) ezt a rendszert. Ami nem egy összefüggő lény, hanem főként a bioszférában lezajló fizikai kémiai és biológiai folyamatok rendszere.

    Egyébként erről a "biomassza = Gaia" dologról annyit, hogy ez az elsők között volt a Gaia-elméletben, amit a tudomány cáfolt. Nem az élet az egyetlen szabályozó tényező ebben a rendszerben, hanem a bolygó egésze szabályoz - tehát a nem élő, fizikai és kémiai folyamatok is. Mondjuk ez szerintem magától értetődő. Igaz, bizonyítani szükséges volt.
    Gyakorlatilag nincsen olyan, hogy "Gaia, a Föld, mint érző lény".
    Dinamikus egyensúlyi rendszerek nem csak a biológiában, hanem a kémiában és a fizikában is vannak. Általános dolog a világegyetemben. Attól, hogy valami külső behatásokra úgy reagál, hogy megpróbál visszatérni az eredeti, vagy az eredetihez közeli állapotába, még nem lesz élő. Ennek csak energetikai okai vannak... :)