• Tetsuo
    Termeszeti leptekekben, az adott elohely biodiverzitasanak merteket az okologiai fulkek sokasaga hatarozza meg. Egy ilyen fulke betoltese altalaban ujabb fulkeket hoz letre.
    Az emberi faj fulkeje viszont (a tudomanya, vagyis a kiterjesztett turesgorbei es a tudata vagyis konkret motivacioja alapjan) oly nagyra nott, hogy rakos daganatkent viselkedik a bioszferaban globalisan, sorban megszuntetve mas fulkeket. Ez, a diverzitast degradalo folyamat nem uj a bioszferanak, tobbszor atelt, hasonloan rombolo hatasokat; Majd megujult, felepult valtozo, de sokszinu strukturaja.
    A Gaia verkeringese (pl. viz, oxigen, nitrogen, szen, ken - korfolyamatok) kismertekben valtoznak az antropogen hatastol, sok faj ki is hal, a legtobb populacio pedig csokken, de a rengeteg szabalyozo, visszahato mechanizmus, a termeszet leptekevel valoszinuleg visszaallit egy dinamikus egyensulyt, maximalis sokfeleseggel, amire mindig is torekedik.
    Cinikus modon, az ember vegso soron, leginkabb onmagara veszelyes.

A komplex folyamatok modellezese es ezek vizsgalata ill. a melyokologia vagy tagabb ertelemben a biologia nagyon tavol all attol, hogy lenyegeben tudjon modellezni egy teljes novenytarsulast a tajjal egyutt vagy akar csak egy odvas faronkot es szuk kornyezetet. Mert nincs szuk konyezet, mert az okoszisztemaban minden, mindennel osszefugg.
    Lejjebb irtak, hogy talan a kvantumfizika szintjen (is) szorosan kapcsolodnak egymashoz a Foldon elo elolenyek, hatasok informacioit kozvetitve es arra reagalva. Nem tudom, nem olvastam igazi kutatasokat errol, de konnyen elkepzelhetonek tartom.

Amit a tudomany meg nem fedezett fel (mert hat, bizonnyal van olyan), azt sok termeszeti nep alapvetonek tekinthette, hasonloan ezt a Gaia-hipotezist is. (Na most hogy irjam? Ugyanis alabb ki lettem oktatva; Bar nem fogalmaztak meg rola korrekt tudomanyos felteteleket es allitashalmazt, minden bizonnyal tenykent kezeltek.)

Mazsanyi konyv elott Molnar Geza, Ember es termeszet c. konyvet, Hayao Miyazaki rajzfilmeket es a termeszetfotozast is ajanlom mindenkinek! :)