• sesquatch
    #25
    aki mélyebben szeretné beleásni magát a témába, annak ajánlom a következő könyvet:
    http://www.thelightsinthetunnel.com/

    Ingyen, legálisan letölthető a fenti címről, pont azt fejtegeti (közgazdasági szempontból), amiről itt is szó van: mi történik akkor, ha az automatizálás, robotizálás tömeges méreteket ölt. A könyv szerint, ha nem történik aktív beavatkozás a "tömegpiac" el fog tűnni (nem lesz tömeges fizetőképes kereslet), így végső soron a vállalatok tömegei is tönkre mennek. (Pl. a mobiltelefon is azért ilyen olcsó, mert egy 5 milliárdos piacra gyártanak).

    A könyv szerint el kellene gondolkodni, hogy a kormányok a munkajövedelmet kiegészítsék alanyi jogon járó járandósággal, amit a tőkejövedelem és a nyereség megadóztatásával érnének el. Ehhez kapcsolódik egy mostani francia javaslat, ami szerint minden polgár 850 EUR havi jövedelmet kapni (ha nincs munkája) ez 0-ra csökkenne 1500 EUR esetén, majd 1500 EUR fölött növekedne az adó. A fenti "negatív adó" egy sor más juttatást kiváltana (gyerekek után járó, szociális juttatás, étkeztetés támogatás, stb, stb).


    @thsanyi5: írtad, hogy a cégek azért csinálják ezt, "mert nem gondolkodnak" - dehogynem, pontosan tudják,hogy hova vezet. De ha más csinálja és ők nem, akkor kisebb lesz a nyereségük/veszteségesek lesznek. A zebrás hasonlat tökéletes.