• kvp
    #48
    A hozzaszolasok alapjan sokan felreertik a problemat. Arrol van szo, hogy a microsoft nem akarja engedni a nativ programok telepiteset, csak ha azokat o adja ki. Ezert lesz office es van letiltva az openoffice. Nem technikai csak jogi limit.

    Az arm-ok meg eredetileg desktop rendszerek voltak, szoval gond nelkul megy rajtuk minden. Az android alatt is valojaban egy teljes deskto linux kernel van, ezert is eszik annyi eroforrast a tobbi mobil os-hez kepest. Android alatt egyebkent van nativ support, tehat minden desktop-os linux api elerheto, mint ahogy parancssor is van a telefonokon, csak eldugtak mert a legtobb ember nem akar a telefonjan shell parancsokat gepelni. De attol meg lehet, so sok jatek csak ranezesre tunik dalvik-ot hasznalonak, valojaban sima c vagy c++-os, opengl api-t hasznalo programok.

    A microsoft azert tiltotta le a nativ api-kat mert akkor mindenki azt csinalhatna a telefonjaval/tabletevel amit akar, pl. kaloz programokat telepitene, vagy dosbox-ot jatszani. Az egyetlen benasaguk, hogy mit az apple kitorolte a desktop library-ket az ios-bol, addig a microsoftnak meg egy ideig kellenek a sajat regi programjaik futtatasahoz.

    Ha ma valaki mobil, de desktop tudasu os-t akar, akkor csak az android marad, ott wine alatt elmennek meg a regi windows-os programok is. Arrol nem beszelve, hogy az android elmegy sima hazibarkacs desktop pc-n is. Mindenki oda telepiti ahova akarja, akarmilyen architekturan elmegy, ha azt a linux kernel tamogatja.