Aha, mond a szerviztechnikusoknak, mikor kb. 20-30 típust kell szerelniük, hogy hát azt fejben kell tartani...
Én anno melóztam gyártósoron a HP-nál, volt olyan nap, hogy csak azon a napon elém került 10 típus. Nagyjából stimmeltek, igaz, de pont a kis eltérések kergették az őrületbe az embert. Szerencsénkre ott volt a szervizkönyvekből a legfontosabb 10-15 oldal, rendesen rendezve, így ha valami gondunk volt, odalapoztunk az adott típus rajzaihoz és megkerestük a problémás részt. Kíváncsi lennék, vajon egy ebook olvasón ilyesmit hogyan is hajtanál végre?
Mert ugye dokumentáción nem csak a hülyebiztos gépek összeszerelését kell érteni, hanem mindent, ami adott típushoz hozzátartozik, így a szervizkönyveket is. De tudod mit, megnézem, amint bemagolod a különböző típusok műszaki rajzát meg ami még érdekes lehet, mikor szervizesként szereled, ha sikerül, megemelem a kalapom (még a több éve ott dolgozó kollégák is könyvből néztek sok mindent, pedig ők aztán minden típust láttak).
De tovább megyek: egy szakember elmegy egy továbbképzésre, megnézi az újdonságokat, aztán majd gyakorlatban megtanulja őket. A gyakorlaton természetesen a meló közbeni időszakot értem, ahol ugye számít a gyorsaság. Vajon melyik lesz egyszerűbb, keresgélni egy elektronikus verzióban olyat, amit lehet, hogy nem is tud, hogy pontosan mit is keres, vagy fogni a kézikönyvet, belelapozni gyorsan és így ráakadni? Tapasztalatból tudom, a 2. kevesebb időt fog igénybe venni, ráadásul nagyobb az esély az ilyen átfutás közben megtalálni a keresett infót, mint egy elektronikus verzióban rohangászni.
Nem is olyan régen még én is diák voltam, nem egészen 1 éve is még. Egyszerűen rühelltem azt, hogy a legtöbb jegyzet elektronikusan jött ki. Valóban, sokkal egyszerűbb kezelni, mert csak felrakja az ember a laptopjára. De nekem pl. nagyon hiányzott az, hogy fogjam a könyveket, kinyissam a tanult témánál, körbetegyem magamat és amikor valamin elakadok, csak odanyúlok és pár lapozással meg is legyen a keresett anyag. Sokkal könnyebb volt úgy tanulni, mégha kicsit többet is kellett cipelnünk.
Valóban, van olyan ebook olvasó, ahol kiemelhetsz, Erre a jó öreg Word is képes. De ismét feltenném a kérdést: azt hogyan teszed magad köré, hogy könnyebben keresgélhess benne?
A formátumokról: ahogy azt már előttem is leírták, a TXT nem formázható, tehát nem megfelelő formátum. A doc ugyan elterjedt, de még mindig akad olyan olvasó, ami elegánsan újraformázza a doksit, aztán használja, aki tudja. Rtf-et nem ismeri minden olvasó, tehát ez megintcsak bukta. HTML-nek pedig vannak korlátai, tehát szintén nem túl nyerő.
Az eddigi egyetlen olyan formátum, aminél tényleg minden problémát kiküszöbölve láttam, az a Mobilpocket Reader formátuma volt, a PRC. A számítógépes program gond nélkül konvertált, a formázások megmaradtak, a könyv nem foglalt sok helyet. Sajnos a Mobi halálával ezt is tönkre tették, azóta se találtam igazán jó formátumot.
Ismét csak azt mondhatom, hogy a személyeskedést hagyjuk, a vitákat lehet anélkül is űzni, hogy a másikat leidiótáznánk. Attól, hogy a véleményünk nem egyezik, én se hülyézem vagy idiótázom le a másikat, kéretik tehát tiszteletben tartani a dolgokat és minősítés nélkül véleményezni.