• lordsithlord
    #1
    Kíváncsi leszek, mikor sül ki, hogy a magyar gerinchálózat kevés ehhez...

    Mert azt ugye mondanom se kell, hogy ha már az problémát okoz egy országban, hogy mindenhol legyen nagy sebességű internet, mondván hogy nincs rá kapacitás, akkor ott nem biztos, hogy nyerő ötlet egy olyan projektre pályázni, ami eleve extrém magas sávszélességet igényel. A jelenlegi gerincháló teljesítménye ugyan a 100Gbps többszöröse (ha jól rémlik, egy kimutatás 640Gbps-t emlegetett nemrég), de ugye ezt hamarosan a 4xaesére emelnék. Már a 100 is aggályos, de ha a 640 stimmel és abból 400-at el kívánnak venni ehhez a projekthez, az bizony elég drasztikus következményekkel járhat a magyar internetezőkre nézve.

    2 variáció van vagy baromi gyorsan rájönnek, hogy a gerinc sürgős bővítésre szorul, vagy igen komoly problémák elé nézhetünk. A bővítéssel mindenki jól járhat, ha a jelenlegi gerincet bővítik, de persze megoldhatják úgy is, hogy egy külön gerincet építenek ki csak ennek az egyetlen projektnek.

    Mindkét lehetőség baromi költséges, hiszen itt nem szimpla hálózatokról beszélünk.

    Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem erről a projektről az jut eszembe, mikor Magyarország megnyerte a Világkiállítás megszervezésének jogát. Baromi sok támogatást kaptunk, el is kezdték építeni az épületeket (amik egy része ma az ELTE és a BME tulajdonában vannak, a többiből pedig az Infópark lett), majd egyszer csak bejelentették, hogy a tervezettől elmaradásban vagyunk, a pénz elfogyott, így a projekt bukta. Az eredmény: azóta se volt nálunk Világkiállítás, ráadásul némelyik pernek azóta sincs vége...