• lordsithlord
    #1
    Lefordítva a dolgot: két olyan cég esélyes a mobilszolgáltató címre, amelyik rendelkezik saját telefontípussal.

    Nincs ebben semmi meglepő, várható volt, hogy előbb vagy utóbb valamelyik telefongyártó meglépi ezt, csak megfelelő mennyiségű tőkével kell rendelkeznie hozzá.

    Ami inkább meglepő, az az, hogy nem egészen 1 hónapja az egyik Apple vezető nyilatkozta, hogy ő nem az alacsony és nem is a közép kategóriát célozzák, hanem a felsőt. Ez egyben jelentkezik az áralkotásukban is. Nos, rendben, ezt hardver gyártóként meg tudják tenni. De ez a hozzáállás már telefonszolgáltatóként nem üzemképes, hiszen ott a legolcsóbb tarifával és a legmegbízhatóbb szolgáltatással rendelkező cég a nyerő. A két esélyes lényegében a saját készülékeire építene. A Google esetében ez még mehet is, hiszen náluk nem csak a saját készülékük játszhat, hanem minden Androidos készülék. Az Apple viszont már egy más tészta, hiszen az iOS-t csakis ők használják, így ha más készüléket is akarnak értékesíteni, mindenképpen valamelyik üzleti ellenlábasuknak kénytelenek kedvezni. Kivéve persze, ha feladják a korábbi szemléletmódjukat és nekikezdenek olcsó, tömegkészülékeket is gyártani.

    Tehát ezzel a lépéssel az Apple válaszút elé ért: vagy feladja eddigi elveit és tömegtermékeket is gyártani fog, vagy egyszerűen nem is lesz érdemes belekezdenie, mert nem lesz akkora kereslet a szolgáltatására, hogy megérje üzemeltetni. Mert azt ugye kapásból mondhatjuk, hogy virtuális szolgáltatóként nem sok vizet zavarhat az elit készülékeivel, mivel a percdíjait nem tudja egy bizonyos szint alá vinni (hiszen a hálózat használatáért nekik is részesedést kell fizetniük), tehát ebben nem versenyezhetnek, a készülékeik pedig nem fogják tudni ezt a hátrányt legyőzni.