Hivatalos oldal :: Hivatalos facebook :: elderscrolls.hu :: Tamriel Történelmi Tudástár :: Magyar guildek @ ES HQ
TÖRLÉSRE KERÜLŐ HSZ-EK: TROLL, OFF, SPAM, FLOOD, SZEMÉLYESKEDÉS, KÖZÖSSÉGBOMLASZTÓ VISELKEDÉS
MAGYAR SZÖVETSÉG
-
Sir Critical #18372 Ráérős időmben most olvasgatom a Trónok Harca sorozatot. Nagyon jó általános képet ad az ilyen kardforgatós fantasy világokról, bár valószínűleg túl sok modern gondolatot és érzelmet ad a szereplői fejébe az író, mint amennyi valóban lehetne, de azért még jó. Az árulás mindenesetre köztük van, és az önös érdekek megvalósításának szándéka valószínűleg ez az egyik legősibb "érzelem" (legalábbis a hűség szerintem csak jóval később alakult ki ;)).
Érdekes (nyilvánvaló, persze...), hogy mennyire mások voltak ezek a "középkori-fantasy" körülmények, mint a modernkoriak. Ma simán megtervezed a teljes életedet, és némely változó faktor (betegség, munkahely alakulása, lottóötös stb.) kivételével gyakorlatilag meg is tudod valósítani. Feltéve, hogy elég reálisan gondolkozol. Namost a középkorban nem tudtad, hogy megéled-e a következő napot, és ha számoltál is ezzel a lehetőséggel, akkor sem tudtad, hogy a földesúr embere, vagy a szomszéd vágja beléd a fejszéjét.
Ezt csak azért hozom fel, mert
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!elsőre nekem sem tetszett, hogy amikor végeztem a választott DC-szövetség területével, és küldetéseivel, ahelyett, hogy csak "simán" felfedezném a világot, amikor Cadwell ezt felajánlja, nekiállok Ayrenn királynőt támogatni, sokszor a saját korábban választott/megmentett/trónhoz segített vezetőmmel szemben. Eközben persze öldökölve azokat a jelenlegi ellenfeleket, akikkel két napja még együtt küzdöttem, azok ellen, akik mellett most éppen őket aprítom. Ezt a fejlesztők és történetírók bizony elrontották, még ha tudom is, hogy nem ez volt az első elképzelésük. Simán el tudtam volna képzelni egy "eresszünk össze mindenkit, csak a PvP-t ne engedélyezzük Cyrodiil-on kívül"-dolgot, mint egyes más játékokban, illetve mint a single TES-játékokban (nyilván ott abszolúte PvP nélkül). Hülyén néz ki ez a párhuzamos univerzum, hogy csak a saját, korábban is látott DC-s veterán kollégáimmal találkozom pl. Auridonon, sehol semmi "igazi" Ayrenn-hűbéres. Valahogy nagyon máshogy kellett volna ezt megcsinálni. De most már mindegy persze.
Tehát, igazából reálisnak tűnik, meg egyszerre nem is tűnik annak, a "frakcióskodás" játékbeli megvalósítása, amikor már messziről tudod, hogy a hosszúfülű elf, aki szembejön, az a cimborád, hiába vagytok épp Stros M'Kai utcáján, ahol alapvetően egy elfnek nem sok keresnivalója lenne. Bátran bízhatsz benne, nem kell árulásra számítanod, annak ellenére, hogy a "lore" szerint nem feltétlenül kéne cimboráknak lennetek. Ott van pl. a "barátlista", ami itt - és általánosan az MMO-kban - gyakorlatilag szimplán egy kapcsolattartást és kommunikációt elősegítő dolog, játékbeli más funkciója (RPG?) nincs. Lehetne szerintem.
Kicsit elkalandoztam, bocs, csak azt próbáltam jelezni, hogy azért van hiányérzetem nekem is. És amíg ezeket a dolgokat máshogy nem tudják megvalósítani, más játék-elemeket, mint a party-finder, nem tudnak beleépíteni, addig ugyanolyan "egykaptafa" marad ez is, mint a többi. Ettől eltekintve persze tökre jó játék, és kedvelem is, mert a fő dolog, ami miatt jelenleg mégis szüneteltetem az előfizetést, az nem(csak) a fejlesztők hibája, hanem sokkal inkább a "powerlevel-lootmániás" játékosoké. De ez más téma már :)