• NEXUS6
    #160
    Azért ez erős túlzás.
    A Tau Tang Wou által említett aszteroida 2029 ben lesz legközelebb hasonló földközelben. De vannak a Föld pályájához jobban illeszkedők már a jelenleg ismert kb 10 000 hasonló nagyságúból is. Azok is viszonylag sűrűn kerülnek hozzánk közel.

    Ahogy fejlődik az érzékelés képessége pedig egyre többet fedeznek fel a kisebbekből, azok száma pdig nagyságrendilag nagyobb az ilyen viszonylag nagyokéhoz képest.

    Talán a legközelebbi már nagyobb aszteroida is (amiről tudunk) az utóbbi években azok 2009-ben járt a közelünkben. A 2009 DD45, ami kb akkora mint ami a Tungúz-meteor lehetett, olyan 70 000 km-re húzott el.

    Szóval aszteroidákra menni nem csak azért kell, hogy kibányásszuk, hanem hogy a potenciálisan veszélyesktől is megszabaduljunk.
    Mindkettő szükséges az emberiség hosszútávú túléléséhez.

    Pár tíz méteresből sajnos 10 000 számra lehetnek a közelben és ugye egy ilyen csinál akkora gubancot mint a legnagyobb atombombák, ha becsapódnak.
    Ma már nem az a fontos, hogy statisztikailag mi az esélye, hanem hogy ha egy ismert, veszélyesnek azonsított becsapódik valami nagyobb népsűrűségű területre, akkor ott bizony több millió/10 millió halottal, akár egy egész nagyhatalom végleges megygyengülésével, mérhetetlen anyagi kárral lehet számolni.

    Az aszteroidák eltérítéséhez és kibányászásához kapcsolódó technológiák márpedig sok esetben ugyan azok. Ez az egész nem korai, éppen hogy meg vagyunk késve, hiszen az ezeknek a problémáknak a megoldásához szükséges alaptechnológiák évtizedek óta rendelkezésre állnak.