• wraithLord
    #881
    "Mellesleg itt ugye több ezer gént kellett feltalálni..."
    Ha valaki feltalálta, akkor fel kellett, igen. Ha nem, akkor kevés génből lett több. Pl. génduplikációval és a duplikátum mutációjával, majd következett a szelekció.

    Egy mutáció eredménye többféle lehet. Többek között lehet olyan mutáció is, hogy a bázistriplet, ami az aminosavat kódolja, megváltozik, de mivel az aminosav-kódszótár redundáns (több bázishármas is kódolja ugyanazt a fehérjét), ezért a triplet ugyanazt az aminosavat kódolja, és a fehérje aminosav összetétele nem változik.
    Olyan mutáció is van, amikor a triplet más aminosavat kódol, de a létrejövő fehérje képes ellátni a feladatát. Olyan mutáció is van, amikor a triplet más aminosavat kódol, a fehérje ugyan képes ellátni a feladatát, de korlátozottan. Olyan mutáció is van, amikor olyan triplet más aminosavat kódol, és a fehérje nem képes ellátni a feladatát. És olyan is van, amikor a fehérje más feladatot képes ellátni, mint eredetileg.
    Ez utóbbi folyamattal jöttek létre a különböző fehérjecsaládok, mint pl. enzimcsaládok, struktúrfehérje családok. Ha nem lenne mutáció, akkor valóban tervezni kellett volna valakinek az egészet, mert pl. egy eukarióta sejt működéséhez nem elég annyiféle fehérje, mint egy prokariótáéhoz. Pl. a prokariótáknak csak egyféle DNS-polimerázuk van, az eukariótáknak pedig három (az eukariótáknak bonyolultabb szerveződésű a DNS-ük). Mind a négy rokon. Nem egy-egy gén kódolja őket, több alegységből állnak.

    És igaz ez mindenre a sejtben, most csak azért a DNS-polimerázt hoztam fel, mert az volt a legkézenfekvőbb. Jöhettem volna pl. receptor- vagy csatornafehérjékkel, pumpákkal (membránban lévő enzimatikus aktivitással rendelkező transzportfehérjék) is. Ha nem lenne mutáció, nem lenne olyan sokféle receptorfehérje, csatornafehérje stb., akkor bizony valakinek terveznie kellett volna, hogy bonyolultabb élőlények is létrejöhessenek. De ezeknek a fehérjéknek, génjeiknek, működésüknek a molekuláris elemzése nyilvánvalóvá tette, hogy egymásból származnak.
    (Persze tervezhette is őket valaki, de nem kellett, mert van mutáció... :))