• karesz6
    #724
    Kezd némi dolog összeállni a véleményedről.
    Laikusként összeolvastál egy hatalmas nagy halom ismeretterjesztő cikket majd olvastál néhány áltudományos baromságot ami megfelelő háttértudás nélkül erősen megtévesztő lehet.

    Az ismeretterjesztő cikkeket kezeld a helyén. Ami egy tudományos publikációba vastagon nem fér bele (pl a pocsolya szó használata) az az sg.hu n pl belefér mert annak a célja elsősorban a szórakoztatás és csak másodsorban az oktatás. A pocsoja alatt érthetsz egy tenger méretű édesvizet is vagy mindjuk egy vulkán mellett egy tavat amit a tenger kimoshat vagy történhet vele bármi.

    Ezt bizonyítja az általad linkel második cikk is ami ugyan érdekes de semmi meglepőt nem tartalmaz te pedig egyszerűen félreértetted. Mégpedig azért mert nem ismered a sejtosztódás részleteit (én viszont ezt tanultam).
    Kezdetben vala a sejtmag amiben ha jól emlékszem (bár a mol genetikát nem ma tanultam) kromoszómák bizonyos részei felismerhetőek. Érdekes hogy ez egy meghatározott elrendeződést mutat de ez "csak" a genom szerkezetére utal (érdekes de nem meglepő) semmiképp nem cáfolja az evolúciót sem semmilyen más ehhez hasonlóan evidens tételt.
    Sejtosztódás során a DNS kettéválik és osztódik ebből pedig kialakulnak a jellegzetes X formályú képletek amik nem 4 hanem 2 darabból álnak az osztódott DNS 2 része. A sejt két pólusán kialakul 2 centrum amiből aktin (vagy miozin) szálak indulnak ki a kromoszóma szálak találkozási pontjához (az X közepe) ide bekötődnek majd "kettétépik azt" és a sejt két pólusához vontatják. Erre írja a cikk hogy 15 perc ami valóban megdöbbentő sebesség (és meglepő) majd ezek a kromoszóma szálak szétbomlanak és kialakul a kromatin állomány vagyis a sejtmag és a sejt osztódik. A térbeli elrendeződésnek jelenlegi tudásunk szerint (a cikk után is) különösebb szerepe nincs. Az pedig hogy ha megakadályozzák ezeket a fehérlye szálakat a kromoszómákhoz való kötődésben nem kell csodálkozni hogy nem is fognak szétválni. Ha te egy kötéllel húzol egy autót és a kötelet elvágod akkor a kocsi nem gurul tovább. A sejtek nyugalmim szakasza azt a részt jelenti a sejtciklusban amikor úgy néz ki ahogy a suliban tanítják. Sejt+sejtmag és kész.

    Amúgy vigyázz ezekkel a cikkekkel mert sokszor (mint most is) inkompetens személyek fordítják angolról magyarra és ez okot adhat félreértésekre és félrefordításokra. Ebben a cikkben pl a mitózis fogalmát csúnyán elvétették ezt egy hozzáértő úgymond álmából felkeltve is tudja.