• lordsithlord
    #80
    Nézd, én anno még a megjelenésekor találkoztam ezzel a típussal, ezért is mertem mondani az adatokat. Lehet, hogy egy jó aksit fogtam ki, nem tudom, de nálam gond nélkül kihúzta a 8 órát a 2510p, ezért is hoztam fel ezt a típust példának.

    A HDD-s tabletről annyit, hogy valóban, van olyan noti illetve subnoti, ami átalakítható tablet-té. Azokba valóban HDD kell, de nem a tabletes alkalmazások miatt, hanem a notisak miatt. De ezek a gépek nem is teljes értékű tabletek.

    Tabletbe vagy memóriakártya vagy extrémebb esetben SSD való, azokat pontosan arra tervezték, hogy nagyobb terhelést bírjanak, hiszen nincs bennük mozgó alkatrész.

    Ez azonban azon nem változtat, hogy ha már ennyire növelik a teljesítményt (4 magos proci, többmagos GPU), akkor nem ártana bele egy csúszó csapágyas, halk, szabályozható fordulatszámú venti sem aktív hűtés gyanánt. Nem véletlen, hogy a PC-kben is aktív hűtést alkalmaznak, pedig ott jóval nagyobb tér áll az alkatrészek rendelkezésére a hőleadáshoz. Próbálkoztak anno a légcsatornákkal (amiket ugye most ismét elővettek a tableteknél), de nem vállt be, sok volt a melegedésből adódó meghibásodás. Pedig, mint írtam, ott jóval nagyobb volt az a légtér, amit felhasználhattak. Namármost, ha ez jóval nagyobb arányokban már egyszer megbukott, miért gondolja azt bárki, hogy kisebb méretben, az akkorinál jóval nagyobb teljesítmények mellett ez megoldás lenne? Itt jegyezném meg, hogy nem véletlenül volt nagyon sokáig a 400MHz a csúcs a telefonok és a PDA-kj procijánál, ez volt az a maximális teljesítmény, amit még passzív hűtéssel hatékonyan le tudtak hűteni. Voltak próbálkozások nagyobb teljesítményre (560MHz, 640MHz, stb), de ezek 1-1 típus erejéig voltak a piacon, majd sorra belebuktak vagy a melegedésbe, vagy a költségekbe (előbbi gyakoribb volt).