• lordsithlord
    Látom, ismét itt a laptop-kontra-tablet csata...

Nem tagadom, én is inkább netbook/subnotebook/notebook párti vagyok. Az oka egyszerű, amint azt már többször leírtam, ezek univerzális eszközök, sokkal nagyobb mozgásteret ad a leendő feladatai meghatározásakor, mint egy tablet.

Ugyanakkor nem tagadom, egy tablet könnyebb, kisebb, jól bekonfigurálva könnyebben kezelhető. Azonban sérülékenyebb is (igen, nem kell dobálni, de ettől még könnyebben karcolódik, a képernyő sokkal védtelenebb, stb.), ez pedig igen komoly hátrányt jelent., Aggályos számomra az is, hogy a legtöbb tablet mellőz mindenféle mozgó alkatrészt is, gondolok itt konkrétan a ventilátorokra. Nem véletlenül találták ki, hogy az alkatrészeket hűteni kell, márpedig passzív hűtéssel nem lehet lehűteni rendesen egy többmagos procit, amivel az újabb tableteket szerelik.

Sokszor le lett írva, hogy a tablet egyik nagy előnye, hogy az aksi hosszabb ideig bírja. Nos, ez az érv halott, ugyanis már lassan 1 éve kijöttek a négyteljesítményű ULV (ultra alacsony fogyasztású) procik, amikből a kétmagos verziók is megelégszenek 12-18W-tal. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezek a gépek akár 12 órát is kibírnak egy 6 cellás aksival, a maximum pedig 16 cellás aksival akár 24 óra használat. Azt hiszem, ezt nem nagyon tudja egyik tablet sem túlszárnyalni. Az áruk pedig még mindig alacsonyabb, mint egy iPad-é, már 120-tól lehet ULV-s procis gépeket kapni, külön dedikált memóriás GPU-val szerelt verzió pedig olyan 160 környékén indul.