kvp#34
"Az ilyen cuccot még mindig jobb egy atomstabil mikrokernel + rajta futó bonyolult programmal megoldani, mert a mikrokernel felügyelheti, és szükség esetén újra tudja indítani a rajta futó millió soros bonyolult programot."
Az android csak egy sima monolitikus linux kernel es van olyan androidos keszulek ami nagyon jol birja a hasznalatot. Mint ahogy van olyan linux-os szerver ami ugyancsak evekig kepes hiba nelkul futni, pedig az autovezerlesnel bonyolultabb szoftver van rajta. (valojaban az ilyen MI programok nagyon butak es rovidek, csak nagyon nagy szamitasi teljesitmeny kell hozzajuk, tehat pl. a kepfeldolgozasnal csak par tucat sor fut, de nagyon-nagyon sokszor, mert sok adat van) Egy ilyet jol megirni nem olyan nagy feladat, csak kitalalni az algoritmust es eleg eros gepet szerezni hozza volt problemas, meg a 90-es evekben is. (azota az algoritmusok megvannak, ismertek, van beloluk X+1 ingyenes implementacio es mar gepet is lehet hozzajuk kapni emberi aron)
A mikrokernel jo, de a mostani hardvereknel nem annyival jobb, hogy megerje. Mert hiaba van rendes szoftveres szeparacio, ha egy hibas driver a rendszerbuszt fagysztja ki. A jelenlegi monilitikus os-ek a jelenlegi monolitikus (integralt, soc) hardverekje pont jok. Az android is ilyen. Ha egyszer jol ossze van rakva es nem piszkalja belul egy felhasznalo, akkor stabil. Ezert fontos, hogy a szorakoztato elektronika es az MI-t futtato vezerlo egyseg kulon legyen, hogy az utobbit konnyebb legyen megvedeni a felhasznaloktol.
"Egy mobil oprendszert, amely gyakorlatilag semmit se csinál egész nap butaság olyasmivel összehasonlítani aminek másodpercenként több 100 mintát kell vennie a környezetéből és azt feldolgoznia. Futtass Androidon mondjuk valami CAD alkalmazást folyamatos renderrel, és nézd meg hány nap alatt lesz kuka a készülék."
A legtobb 3D-s jatek jobban terhel egy gepet mint egy CAD rendszer. Viszont mar epitettem onjaro jarmuvet (robotot) android-dal es csak egy sima telefont hasznaltam kozponti egysegnek. Tokeletesen mukodott, meg fagyni sem volt hajlando (miert is tenne) es nem utott el mindent a szobaban, pedig teljesen autonom modban ment...
"Ahogy van már linuxos traktor - mert ott az a plusz 20 kiló tökmind1 - úgy lehet linuxos kamion, meg BKV busz - akár holnap is. De nem személyautó, mert ahhoz az egész ötlet éretlen."
Ha egy traktorba, ami a sarban rohangal egesz nap kepesek voltak a google-nel kisebb cegek automata vezerlest rakni, akkor szerintem vicces lenne ha a google egy sima autoba nem tudna. Mint irtam igazabol csak a jogi szabalyozas a gond.