Igazszólás
  • tigeroo
    #1
    A hun törzsszövetség életében a fősámánjaink elregölték a törzsszövetség egészére vonatkozó eseményeket.

    Az idők folyamán már 347 rovósámán tett eleget ennek a kötelezettségének. Ebből alakult ki az Arvisurák hatezer évet átívelő krónika - gyűjteménye.

    Ennek a hatalmas örökségnek az őrzése, a tudás birtoklása mindig egy-egy törzs kiváltságos feladata volt. A világhónapok váltásakor, tehát nagyjából kétezer évente kellett egy újabb törzs képviselőjének átadni a felhalmozott tudást, meghatározott szertartás keretében. Utoljára a manysiknál őrizték ezt az örökséget.

    A halak világhónapjából a vízöntő világhónapjába történő átmenet idején Szalaváré Tura manysi sámán kapta azt a feladatot, hogy a rokon úz törzsnek átadja a hagyatékot. Szalaváré Tura pedig Paál Zoltán palóc (palúz) embernek adta át a \"soros feladatot\" a második világháborúban. Utána Paál Zoltán 30 éven keresztül írta az Arvisurát, 1996-ban pedig kiadták két kötetben.

    Ha semmi nem lenne igaz belőle, akkor is csodálattal adózhatnánk Paál Zoltán előtt, mert akkor ő volna a világ legnagyobb mesemondója, rengeteg térkép, konkrét évszámok, tények vannak leírva ebben a műben.