• kvp
    #10
    "szép mesevilág a közös javak egyenlően való elosztása."

    Senki nem beszelt egyenlo elosztasrol, csak arrol, hogy a hatalmat at kellene rakni a bankarok kezebol az emberekebe, aztan majd ok eldontik, hogy akarnak-e elosztast vagy minden jo ahogy van. A gond az, hogy globalis meretekben ez jelenleg meg kezelhetetlen.

    "Hát ez mind szép és jó biztonság meg minden tudod mi a digitális pénz megmondom neked 101010 kész ennyi semmi. Már várom az időket amikor végre nem értéktelen papír fecnikért ha nem elektromos jelhalmazokért dolgozhatunk mekkora királyság lesz"

    Most is ezt teszi a legtobb nyugati orszag allampolgara, pl. itthon is a legtobben szamlara kapjak a fizetesuket. Teljesen mindegy mi jeloli az erteket, ez csak egy megallapodas, amit ujabban egyre kevesebben akarnak betartani. A penz nem ertekesebb vagy jobb attol ha fizikailag is letzik, bar a fizikai peldanyokat nehezebb hamisitani.

    A digitalis penz bevezeteseben a tavolnyugati es tavolkeleti kozlekedesi vallalatok jarnak elen. Japanban mar a 90-es evek vegen is volt radios jelatvitelt hasznalo fizetesi rendszer a tomegkozlekedesi jarmuveken. Azert mukodott mert mindenki becsuletbol betartotta a szabalyt, hogy nem hamisitunk credit-et. Ugyanez Londonban mar nagyobb gondot okozott, ott eleg sokan tortek fel a rendszert es toltottek fel virtualis (hamis) penzt a kartyajukra. Nallunk anno a telefonkartyakkal volt divat a virtualis penz hamisitas. Ezen problemakat vegul egy online rendszerrel lehetett megoldani, amikor egy kozponti szerveren van tarolva az egyenleg, tehat egyfajta szamlakent. Ezt digitalisan nehezebb hamisitani, mivel a szerver feltoreset igenyli.

    A kanadaiak probalkozasarol csak annyit, hogy ha mukodik offline modban, akkor hamsithato, ha csak online formaban, akkor viszont csak egy sima bankszamla.