• NEXUS6
    Most olvasom a Wikit és elég tanulságos.
    Kb az jön le, ami a vezetésnél is nekem tapasztalat. A veszélyes helyzetből minnél előbb ki kell kerülni, először minnél kisebbet kormányzunk, kanyarodunk, sőt gázt adunk, elhagyjuk a krízis zónát és csak a legvégső esetben satufék.

Itt az elsőtiszt, ha jól látom ő volt ügyeletes, a jéghegy észlelése után csinált egy fékezéses manővert, kicsapta a hajó farát a jéghegyfelé, ami elvileg jobb manőverezést biztosít ellenkező irányba, közben a hajó csavart hátramenetbe kapcsolta, majd vissza az egészet ellenkormányzással. Az elgondolás jó volt, csak egy egy ilyen kapcsolás 30 sec kiesést jelentett, amikor meghajtás, kormányzás nélkül sodródtak.

Az ütközéskor a jég nem átszakította az acéllemezt, hanem benyomta és a leszakadt szegecsek miatt a lemezek szétnyíltak.

A wiki szerint egy finom kormánymozdulattal a jéghegyet simán elkerülték volna.

Szal nem kell szerintem sem a hókuszpókusz, hogy új tényező merült föl. Az akkori szabályok, berendezések szerint is jó esély volt a katasztrófa elkerülésére, vagy legalább is csökkentésére. Nem volt olyan különleges helyzet, amivel hajós addig még nem találkozott. Adott szituban viszont a kapitányok nagyrésze esetleg hasonlóan döntött volna.

Ez tipikusan az a dolog, hogy miért voltál balfasz, kérdezi a bíró 1,5 év tárgyalás után, te meg visszaszólsz, hogy itt tárgyaljuk 1,5 éve, nekem meg volt 1,5 másodpercem a helyes döntés meghozatalára.

A helyes döntést meg kell hozni ez tény, az új technika viszont időt ad, vagy esélyt a túlélésre a szar döntés esetén, ezért kevesebb talán manapság a (halálos) baleset.
    Balfax kapitánynak/vezetőnek viszont tök mindegy mennyi időt adunk és soxor nem lehet olyan berendezést sem csinálni, ami a hülyeségéből kimentené.