• gforce9
  #48
  off, de már úgyis elment a téma másfelé:

  Ez így ebben a formában szerintem nem igaz (ez a mondat azt hiszem szerepelt egy Markos-Nádas kabaréban is). Egyrészt, fogalmunk sincs róla, hogy egy afrikai mit miért tesz, vagy nem tesz. El kellene tölteni ott egy kis időt, hogy objektív rálátásunk legyen, mert a média tükrén keresztül objektívan megítélni semmit sem lehet, pusztán azért, mert a média jelenkorunkban a népbutításról szól. Egyébként egyszerű példával élve: aki kamera elé áll, az biztosan kijelenthető, hogy nem a többség. Egész egyszerűen azért, mert a legtöbbünk elhajtaná a csókát kamerástul.

  Másrészt mezőgazdaság lehetne, nem csak a Nílus mellett, nem csak sivatagról szól ott az élet, de persze kérdés, miért nincs? Én valahogy nehezen tudom elképzelni, hogy egy afrikai apa-anya hagyná éhezni a gyermekét, mert neki büdös a meló. Persze bele lehet ezt is magyarázni, de nem igazán érzem életszerűnek. Lehet azért nincs mezőgazdaság, mert a termést elviszi hol a sáska, hol az épp aktuális, helyi kiscsászárok vezette népfelkelés, stb. Egy mezőgazdasági munkához nem árt egy viszonylag nyugodt év legalább. Szerintem ott ez igencsak ritka, mert valami mindig beb*szik.

  Az, hogy a népesség miért növekszik olyan mértékben, többtényezős dolog. Egyik tényező lehet: Elképzelhető, hogy nem hallottak a mai nyugati családtervezésről? Esetleg... Vagy az is lehet hogy épp a kereszténység-biblia által terjesztett: "sokasodjatok-szaporodjatok" elv él. Egy dolog tuti. Nem tudhatjuk.

  Afrika a nyugatnak addig kell míg a kincseiből hoz valami hasznot, utána le van tojva. Gondolom a gyémántbányák is afrikai vállalkozók kezében vannak :S Ott van a természeti kincsük és a hasznot nem ők kapják. Mert ugye az úrihölgy bazikönnyen nyakába akasztja lelkifurdalás nélkül az x karátos gyémát nyakláncot, persze. De lehet hogy kicsit elgondolkozna rajta, ha levinnék a bányába és látná, mi munka azt felhozni a mélyből. Az elektronikai hulladékkal ugyanez a helyzet. Fogyasztunk, mint az őrült és a régi cuccainkat dobáljuk ki, mint bolond paraszt a vetőmagot, de persze azzal kényelmesen hárítunk, hogy mi kifizettük az újrahasznosítási költséget, innentől nincs felelősségünk, az már fullmindegy, hogy afrikában meg lassan már megdöntik a Himalája magasságát a szeméthegyek.

  Egy szó mint száz, marhakönnyű kurva okosnak lenni ebben a kérdésben innen európából. Csak ha teszemfel valaki odaszületne, megnézném szívesen, hogyan termti meg a családja számára a betevőt, ha nem akar egy épp aktuális féldiktátor hülye mellé állni.