• Rotcsa
  #46
  Érdekes...
  Szóval éheznek, mert egyre több a kajájuk....? Kicsit paradoxon, tekintve azt, hogy a kajára is folyamatosan növekvő tényezőként tekintesz. Így tehát ha a népesség-növekedést az növekvő élelem-bőségüknek tudod be, akkor sosem kéne éhezniük,akármilyen mértékben is szaporodjanak.
  Próbálnak civilizálódni, mert már van rálátásuk arra, hogy mi is az (Dél-Afrika) és nem olyan kényelmes már szaladni a bölény után.
  Én ezt gondolom a tömegnyomor okának. Érdekes, hogy a törzsekben nem hallani éhezőkről. Azok el is futnak a zebra után, ha éhesek. Igaz, hogy fogalmuk alig van civilizált világról, de elvannak Ők úgy, ahogy évszázadokkal ezelőtt az ősiek is elvoltak a természetben....  Sokakhoz hasonlóan én sem értem, miért van éhség egy olyan kontinensen, ahol ha kinézek a kunyhóból jó eséllyel látok beafsteak-et csordában rohanni. Én ebben látom a helyzet okát. Na, meg abban, hogy már nem csak kövekkel meg botokkal vívják a törzsi háborúikat, hanem AK-47-esekkel.

  A gazdasági megközelítésben egyet értek Veled. Alapjaiban szar az egész és ezt már tinédzser-koromban is éreztem, bár megmagyarázni nem tudtam.
  Mesélek egy történetet:
  Apám, nagyapámmal rendszerint jókat politizál és beszél hasonló témákról, viszont csak a felszínt kapargatták mindíg, amit ugyan éreztem, de ismereteim akkor még elég gyenvék voltak a pénzógyi és gazdasági folyamatok mechanizmusaiban.
  Valahogy szóba jött a kereslet-kínálat kérdése a munakerő-piacon. Akkor még gyermeki tudatlanságnak tartottam a naivitásomat, miszerint a munkavállaló szemszögéből a keresletnek is a munkavállalónak kéne lennie.
  Ők akkor le "jóvan, kisfiam"-oztak, mert nem fogták fel, hogy miért nem értem, hogy a munkavállaló szempontjából a kereslet a vállalat, én magam pedig a kínálat. (Ők viszont azt nem fogták fel, hogy én felfogtam , mit miért gondolnak, de nem éreztem igazságosnak és ma sem tartom annak. A különbség mára csak annyi, hogy láttam pár Zeitgeist videót és dokumentumfilmet a pénz keletkezéséről,valamint megnéztem jópár Drábik János, Róna Péter, Bogár László és hasonló emberek véleményét a témáról, amely annyira átfogó és lényegmegragadó, amiről nekik lövésük sincs és eddig sem volt. Most már nem kisfiam-oznak le. :) ).
  Hogy miért nem tartom ma sem jónak? :
  Úgy gondolom,hogy egy olyan világban, ahol nem a profithajhászás a cél, a közös jólét megteremtése pedig nem csak hozadéka ennek, hanem alapvető célkitűzése, akkor minden vállalat csak eszköz  abban, hogy ezt elérhessük és nem kis-báró, aki vagy felvesz melózni vagy nem, hanem két kézzel nyúl utánad, hogy kipréselje belőled azt az értéket, amellyel hozzájárulhatsz az emberiség fejlődéséhez.
  Magyarán: Elég volt abból, hogy csak a nagyvállalatok érdekeit lessük, ideje már azt a középpontba helyezni, hogy mi az érdeke az embereknek! Ma ugye az van, hogy a jóllét megteremtése (nem elsősorban, viszont döntően) attól függ, hogy el tudsz-e menni dolgozni egy olyan céghez, ahol normálisan megfizetnek. Hogy cég legyen, a kormányok fényesre ápolják nekik azon a fertályon, ahol ezt szeretnék. Ők viszont nem azért jönnek, h jólét legyen, hanem, hogy nekik jó legyen.
  Akkor érzik jól magukat, ha van profit. Ha látnak rációt , jönnek,ha nem, nem. Az pedig, hogy jó-e az embereknek, vagy nem, csak hozadék a teljesítményüknek, nem célja. Ezért gondolom, hogy eredeti funkciója ennek is csak ezköznek kellene lennie, mint a (eredetileg) a pénznek,hogy ez ne történhessen meg. Ehelyett ugyan olyan önálló "életet él", mint bankjegy.

  Végezetül: De, van, akik jobbat is kitaláltak már:
  Nézd meg ezt :)