• NEXUS6
    #40
    Off
    Afrikában miért is "éheznek"?
    Mert szaporodnak mint a picimalac, ugyan is mert egyyre több kajájuk van.
    Ugyan ilyen népesség robbanást élt át Európa is az utóbbi pár száz évben, azzal a különbséggel, hogy a XX. szd eleji Londonban kisebb volt az egy főre jutó kaja adag, mint most Afrikában az éhségsúlytotta területeken. És a technika fejlettlenségeiből következően, mind az életkörülmények, mind az orvosi ellátás is messze rosszabbak voltak, mint ma az Afrikai átlag.
    Ahhoz képest, hogy milyen körülmények vnnak, az igazság az, hogy 150 éve még 4000 évvel volt lemaradva a nyugattól, ma meg már csak mondjuk 80-nal, szal iszonyú fejlődés van ott. Talán lehetne még gyorsabb is, de ez nem biztos.

    A középkeleti iszlám államok detto, csak nem ilyen mértékben. Amerikában, vagy Franciaországban pl. "a demokrácia őshazájában" később lett bevezetve az általános választójog, mint pl nálunk. És ugye manapság az iszlámokat a nőiegyenjogúság miatt baxkurálják. Szal ha lenne időutazás a XXI. szd-i USA hadatüzenne az 50 évvel korábbinak?

    Csak azt akarom mondani, hogy a világban egyenlőtlenség van. De ez nem mindíg növekszik, lásd pl a Kínai csodát. Ha Afrikában lesznek még 2X ennyien és ott lesz a legolcsóbb a szakképzett munkaerő, akkor rájuk is sorkerül csodacsinálásban.

    Jön persze a riogatás a Föld erőforrásainak felélésével, ami igaz is. Részben. Pl itt az olaj. Az USA a 70es évektől jelentősen visszaesett olajtermelésben, a Közép-Ázsiai országok rendesen megelőzték. Csakhogy ma az USA-ban még kb mindíg kb 1/3-a a benzin ára, mint nagyjából mindenhol máshol a világon. Azonban, ha kicsit még emelkedik akkor érdemes lesz újra elővenni azokat a lelőhelyeket, amiket a 70-es években otthagytak. Egy szakértő már azt vizionálja, hogy az USA újra az olajipar központja lesz, amivel az iparát újra felvirágoztatja.

    Abban viszont egyetértek, hogy a világgazdaság nagyon hasonlít arra, ami mondjuk 100 éve volt, és ahogy akkor is a magukat halálra kereső tőkések, az állami kontrol legyűrése után mindenfajta holdingcégeken, piramis játékokon keresztül taccsara vágták a gazdaságot. Azt mondják túltermelési válság van, mint akkor volt. Fenét! A túltermelés relatív. Az a túltermelés, amit adott piacon aktuálisan nem tudnak elfogyasztani. De ez nem jelenti azt, hogy a piacon, vagy más piacon nincs kereslet. De van, fizetőképes kereslet az viszont nincs. Mert a geci tőkések jobban lesoványítják a melós középosztályt, mint egy vágtázó afgánagárt, csak hogy a munkabérét megspórolva extra profitra tegyenek szert (ennek egyik módja a kölcsön, amikor ugyan azt a terméket veszed meg, mintha spórolnál, csak hamarabb és drágábban).

    Nem szakadt el a fejlődéstől az erkölcsi érzékünk, soha nem is volt vele összhangban és ciklikusan újra és újra visszatérünk ugyan ahhoz a problémához. Ez kb az, hogy ha van egy játék, amikor ha mindenki nyugton marad, akkor folyamatosan mindenkinek egyre jobb lesz. De emelett van lehetőség arra is, hogy egyszerűen mindíg valaki lenyúlja azt a közösből, amit a többi kis szorgos hangya oda összehordott, ezzel mondjuk tönkretéve mások évtizedes melóját, és az egész rendszer működését. Mindíg lesz valaki, aki ezt megteszi, sőt ettől a többiek is feljogosítva érzik magukat, hogy a maradékot szétlopokdják.
    Ezt hívjuk kapitalizmusnak, meg demokráciának, aminél jobbat még nem találtunk ki, legalább is a legnagyobb tolvajok mindíg ezt mondják.

    Röviden ennyit akartam írni.