• lordsithlord
    Akkor most hadd cáfoljam meg én a te gondolatmenetedet.

A garancia lényege, hogy mennyi kockázatot hajlandó vállalni egy cég adott termékére. Ahhoz, hogy kockáztasson, bíznia kell a termékben, hiszen különben nem vállal rá többet, mint amennyi kötelező.

Ha a cég azt mondja, hogy plussz felárért ad plussz garanciát, semmiféle kockázata nincs, hiszen a felárba lényegében belekalkulálja az esetlegesen felmerülő költségeket. Tehát lényegében annyi történik, hogy mikor te megveszed a plussz garit, előre kifizeted a javítási díjat. Ebben a cég semmit nem kockáztat, mivel a legtöbb esetben nem érvényesítik a plussz garit, mivel nem hibásodik meg a készülék. Ha meg kifognak egy szériahibát, a korábbi felesleges bővítések díja simán fedezi azt a veszteséget, amit az esetleges teljes csere jelent a garibővített készülékeknél. Szóval a cég nemhogy kockáztat, még nyer is a plussz garikból.

De nézzük meg példában: a Samsung 2 év garival árusítja a Galaxy szériát, ergo ha valami balul sül el, kockáztatják, hogy akár a teljes szériát a saját költségükön cserélniük kell. De mondhatok ennél jóval olcsóbb készüléket is, pl. a személyes kedvencemet, a Prestigio-t, aminek az ára töredéke egy iPad2-nek (tudom, kisebb képernyő, stb.), viszont a gyártó bevállalja a 2 év garit.
    Ezzel szemben vegyük az iPad2-öt (mert ugye szerintetek ez a két készülék van 1 kategóriában). Nos, a készülék egyező áron megy a Samsung-gal, mégis az Apple csak 1 év garit (azaz a kötelező időt) hajlandó bevállalni. Ha ennél többet akarsz, fizesd ki előre a felmerülő költségeket. Itt megjegyezném, hogy ráadásul ha nincs garibővítés, gariidőn túl az alkatrészek ára drasztikusan nő.

Tehát összefoglalva: a fizetéses garibővítéssel a cég nem vállal kockázatot, mivel az lényegében egy előre fizetés. Ergo a cég nem bízik meg annyira a saját termékében, hogy bevállalja azt a kockázatot, ami egy esetleges szériahibából eredhet.

Ennél érthetőbben aztán tényleg nem tudom ezt levezetni...