• dregnarr1 #35
    Ez igazából nem csak "magyarázat" volt, erre már az elejétől lehetett számítani, az egész világot így építették fel, és a cselekmény is az elejétől kezdve így bontakozott ki.
    A mi ókori mitológiáink és világunk alapján alkotott istenség-rendszert nem dobták ki, a kolóniák használták azt, ám ahogy Platón is írt nálunk Atlantiszról, úgy a filmbeli Pythia Tekercsek is felfedték a múlt történéseit.

    Egyébként erre az istenségek-ultrafejlett civilizáció témára nagyon jó kifejtett magyarázatokat és nézőpontokat találni a Csillagkapuban, ugye szinte végig előjön a "Mitől isten egy isten" és a "Ki is ő valójában" kérdéskör. A kettő nem biztos, hogy kiüti egymást.

    Az már más tészta, hogy BSG-ben erről egyáltalán nem volt szó, ám ez szándékosan történt, mivel így mindkét fél (VALÓDI mindenható - szupercivilizáció) rajongóinak nézetei összeegyeztethetőek lettek a kialakult helyzet megoldásával: a vallás kérdéskörének feltárásának szála ugyanúgy megjelenik, mint az "ősiek által hátrahagyott" útjelző vagy irányadók a jövő hajói számára.
    Szóval a lényeg, hogy bármelyik oldal megoldását is preferálja az ember, mindkettő ugyanúgy lehetséges és elfogadható magyarázat a történtekre, a nem tetszést maximum az válthatja ki, hogy a két oldal adott támogatóinak nem tetszett, hogy nincs konkretizálva, hogy akkor most végül pontosan melyik is az igazság.

    Persze az egész sorozatnak -karakterek szempontjából- ez ugye a mögöttes tartalmi lényege, az abszolút igazság keresése és feltárása, valamint a legfőbb, sorsot és végzetet meghatározó erők mivoltának kiderítése (és helyesen, a két nézet közül egyik sem nyert megerősítést vagy totális elvetést, egyrészt, hogy a rajongók két tábora közül egyik se háborodjon fel, hogy nem az ő igazságuk a valós, másrészt ugye a sorozat karaktereinek kálváriája is eképpen teljesedhetett be).

    Egyébként, ha valaki szeretne értekezni a dologról, jöjjön át a sorozat topikjába, azt biztosan többen olvassák, na meg legalább jó helyen lesznek az írások is:)