Hogy mit értek a divattermék alatt? Egyszerű: minden olyan terméket, ami csak részlegesen vagy egyáltalán nem használható korlátlanul, bármely célra és mégis olyan termékek árának a többszörösébe kerül, amikkel pedig bármely cél megvalósítható. Továbbá sokan megveszik, akik megtehetik, hogy aztán elmondhassák, lám csak, ilyenem is van.
Hogy mivel lehet egy iPad-ot kiváltani? Nos, pl. ott a HP mini laptopja, ami alapvetően laptop, de a kijelzője kifordítható, így egy szimpla mozdulattal tabletté alakítható. Ráadásul kb. 3/4 annyiba kerül, mint egy iPad, bár igaz, emlékeim szerint itthon nem annyira elterjedt, így csak külföldről lehet berendelni. Tagadhatatlanul ez komoly hátrány, mivel így a garis ügyintézés is több időt vesz igénybe. Ugyanakkor a 12 cellás aksijával akár 10 órát is kibír, az aksi élettartama pedig átlagosan 2 év. Ez szerintem elég jó mük9dlsi idő minden szempontból.
Hogy téged idézzelek, az átlagember ugye a következőkre használja a notebookját: "facebook, internetezés, emailezés, skypeolás, regény/újság olvasás, játék, film és zenehallgatás". Nos, ezeket egy normális netbook is meg tudja csinálni, ráadásul az új procikkal a fogyasztásuk azoknak is elég szerény (pl. a Dell Insporin 1020 egy ULM alapú, dual magos procival lazán kibírja a 6 óra üzemidőt alapesetben, ez a vezetéknélküli eszközök használatával kb. 2,5-3 órára redukálódik). Szóval a kisebb fogyasztás egyből bukik a tableteknél.
Meglepődnél, hogy egy átlagember mennyire ragaszkodik a megszokott dolgokhoz, így pl. ahhoz, hogy a gépen ott legyen egy jól kezelhető klaviatúra. Az egér sok szempontból valóban helyettesíthető az érintőképernyővel, de megjegyzem, nagyon sok alkalmazásnál hátrányos az egér hiánya (pl. játékoknál nem túl nyerő a dolog). Mint írtam, ugyan lehet erre is egeret is és billentyűzetet is csatlakoztatni, de azért pl. utazás közben elég problémás a dolog. Ráadásul külön problémát jelenthet az utazás közben a pontos irányítás a kijelzőn, ami megintcsak hátrányos egy átlagfelhasználó számára. Emiatt mondom azt, hogy egy hétköznapi ember nem tudja rendesen kihasználni.
Valóban, vannak olyanok, akiknek nincs se notijuk, se netbookjuk. Ha megnézed, nem véletlen, hogy az érintőképernyős okostelefonok egyre erősebb belsőt kapnak, egyre több olyan alkalmazás van rájuk, amit egy átlag felhasználó elég gyakran használ. És az okos telefonok is kevesebbe kerülnek, mint egy iPad... Való igaz, hogy a kijelzője jelentősen kisebb (emlékeim szerint a legnagyobb jelenleg 4,8"-os kijelzőjű), de az ára akkor is sokak számára elérhetőbb, mint egy iPad-é.
Az pedig tévedés, hogy sokaknak van asztali gépük és egyéb eszközük is. Ez a tendencia már közel 2 éve megbukott, akkortájt, mikor kijöttek az első, olcsóbb de mégis erős notik. Ma már a noti + okosteló az általános, de sok esetben még okosteló sincs...
Megjegyezném, szerintem egyhamar nem fogunk egy véleményre kerülni. Ezt minden személyeskedés nélkül mondom. Neked bevált a tablet, olyan dolgokra használod, amiknél kielégíti az igényeidet. Én informatikusként úgy, hogy elég gyakran találkozom hétköznapi felhasználókkal azt látom, hogy kevesebben vannak azok, akik szerint bármire lehet használni. Még kevesebben, akik ezt veszik inkább, mint a notebookot vagy a netbookot, mivel ad 1. nincs rá megfelelő keretük, ad 2. ha elkezdenek esetleg utána nézni, hogy milyen alkalmazások hogyan működnek, vagy nem is találnak megfelelő alkalmazást, vagy pedig túl szokatlannak, ezért nehézkesnek érzik a készülék kezelését.
És akkor mégegyszer: addig, míg sokan megveszik a tableteket, aztán nem tudják használni alkalmazások hiányában vagy a nehézkes kezelése miatt, addig én bizony ezt divatterméknek nevezem, hiszen bár megveszik, csak arra jó sokaknak, hogy elmondhatják, hogy lám, nekem ilyenem is van...