"Mert azt mondhatod, hogy hagyjuk a "felesleges" dumát, de én mint gyakorló informatikus nem igazán tudok olyan felhasználási környezetet mondani, ahol ne lehetne egy netbook-kal vagy egy laptop-pal megcsinálni azokat a feladatokat, amikre ma egy tablet-et használnak."
De te kevered a szezont a fazonnal. Soha senki nem állította, hogy a notebookkal nem tudod ugyanazt megcsinálni. Viszont képzeld el, hogy léteznek a földön olyan emberek akiknek nincs notebookjuk és mivel hordozható szinten tartalom fogyasztók ezért a notebook helyett a tabletet veszik meg érthető okokból. Ha egy ipadból indulok ki akkor könnyebb, hordozhatóbb, sokkal tovább bírja az akksi, egyszerű a kezelése és mellesleg mindent tud amire szüksége van. Nekem van asztali gépem és volt mellé notebookom is, mégis vettem egy tabletet mert rögtön átláttam az előnyét (figyelem, ipad1 akkor vettem amikor még az sem volt tuti, hogy menni fognak ezek a tabletek). Mivel nekem a hordozható eszköz leginkább tartalom fogyasztó eszköz ezért a nyilvánvaló előnyei a notebookal/netbookkal (netbook is van itthon) szemben rögtön kijöttek, ezért a notebook az ipad vásárlása után gyakorlatilag a sarokban pihent, mert nem volt olyan feladat ami miatt előnyt tudott volna felmutatni az ipaddal szemben. Ami olyan feladat arra ott az asztali, minden másra ott a tablet. Ezért el is adtam a notit, pedig egy Dell XPS noti volt 300-ért vitték el használtan. A netbookot még megtartottam, mert üzleti útra azt még el szoktam vinni a tablettel együtt.
No a lényeg, próbálj meg gyakorló informatikusként egy kicsit kívül emelkedni a dolgokon, és nézd meg, hogy az átlag embernek mire kell egy HORDOZHATÓ eszköz. A legritkább esetben munkára, és a potenciális vevők 80-90%-nak ez mellé van egy asztali gépe.
"Nem elmaradott vagyok, de valljuk be, a tablet egyfajta divattermék, még nincs olyan alkalmazási környezete, amiben egyedi dolgokra képes."
Ezt a divattermék szót kéne elfelejteni. Mit jelent a divattermék? Minden termék aminek nincs egyedi alkalmazási környezete az divattermék? Divattermék egy motor? Divattermék egy LCD tévé? Divattermék egy jó hifi? Mitől lesz szerinted egy termék divattermék és mitől nem az?
"Ugyanakkor az egyedi kialakítása (vagy ha úgy tetszik, a hatalmas érintőképernyője) akadályozza rengeteg területen a felhasználását."
Nem! Ez éppen a legnagyobb előnye bármilyen más eszközzel szemben. Ez a különbség közted és azok között akik ezt egy igen jól használható eszköznek tartják, hogy látszik, hogy teljesen más oldalról közelíted meg.
"Nem azt mondom, hogy egyszer nem lesz vitathatatlanul helyettesíthetetlen a tablet, de ma még nem ezek az idők járnak, még nincs olyan környezet, ahol a tablett kiválthatatlan, sőt, tovább megyek, korlátok nélkül felhasználható eszköz lenne."
Ezt meg nem állította itt senki. Tehát ami nem kiválthatatlan az szerinted divattermék. Akkor a lakásodban a termékek 90%-a divattermék.
"De ha te tudsz olyan felhasználási környezetet, aminél nem lehet kiváltani, illetve ahol minden feltételnek megfelel és problémamentesen lehet használni, akkor kíváncsian várom, hogy mi is lenne az."
Ne ülj már fordítva a lovon. Nem arról van szó, hogy nem lehet kiváltani, hanem arról van szó, hogy mire lehet jól használni. Számtalanszor leírtuk már átlagember erre használja a notebookját/tabletjét: facebook, internetezés, emailezés, skypeolás, regény/újság olvasás, játék, film és zenehallgatás. Ezeket tökéletesen biztosítja a tablet ráadásul sokkal felhasználó barátabb módon mint egy noti, és fent már leírtuk az előnyeit. Ha ugyanarra használja de mellette a tablet nem akar állandóan lemerülni, könnyebb, hordozhatóbb, kezelhetőbb, akkor miért lenne gond, hogy a tablet mellett dönt?