• halgatyó
    #1
    A cikken jól látható az erőlködés, hogy köznyelvre fordítsák le a lefordíthatatlan (és kétséges valóságtartalmú) matematikai szövegeket.
    Az is látszik, hogy itt eléggé a részletekbe mentek, talán egy kissé el is vesztek ezek között.

    Asszem nem árt egy pillanatra összefoglalni a problémát.
    Korábban úgy gondoltuk, hogy egy antianyagból felépült világ és egy mi oldalunkon épült világ minden szempontból egyenrangú, belülről nem lehet megállapítani, hogy melyikben élünk. Az a másik, az az antianyag.... tiszta politika

    Tudjuk, hogy a kettő találkozásakor mi történik. Azt azonban ne feledjük hogy AZ ANYAG NEM SEMMISÜL MEG (az "anti"-anyag is anyag!), hanem csak átalakul.
    Pl. ugye az eletro+pozitron nászából lesz két 511keV-es foton.

    Ebből viszont az következik, hogy az anyag-antianyag aszimmetria NEM FÉL %-OS, MEG NEM 0,1%-OS!
    Feltéve, hogy az antianyag tényleg nincs, és nem csupán az van, hogy nem látjuk.
    Ez nagyon fontos feltétel.
    Képzeljük csak el, hogy az aszimmetria 0,5%-os. Ekkor a teljes anyag-antianyag találkozás után a világegyetem tömegének 0,5%-a maradna anyag, a többi pedig sugárzás.
    Ezt tudtommal nem támasztja alá a tapasztalat. Vagyis az asszimmetria akkora mértékű, amit nem lesz könnyű megmagyarázni a gyorsítók környékén kutatóknak.

    Szerintem van még (legalább) egy lehetőség: mi van akor, ha az antianyag megvan, csak nem látjuk? Például azért, mert a teljes világegyetemnek hitt kb 14milliárd fényév sugarú kör messze NEM a teljes világegyetem? (Amit én majdnem biztosnak tartok, de ez csak személyes vélemény)