• kvp
    #8
    Manapsag a jatekprogramok jelentik a klasszikus gyakorlati peldakat az autonom kozlekedes algoritmikus megoldasaira. Pl. a keresztezodeses problemat eleg egyszeruen sikerult megoldani a legtobb strategiai jatekban, mivel az egysegek tipikusan nem szoktak beszorulni egy szukebb szakaszon, hanem veletlenszeruen sorba allnak. Ezt ugy oldottak meg, hogy minden egyseg rendelkezik egy veletlen szammal (dob egyet a kockaval) es annak megfeleloen indul el. Egyenrangu keresztezodesben igy mind a 4 auto (ha kevesebb van, akkor jobbkez szabaly) dob egyet es amelyik a legalacsonyabbat dobta az indul. Ha egyformat dobnak, akkor eszreveszik, hogy mindketto egyforman egyszerre akart elindulni, megallnak es ujra dobnak, elobb utobb az egyik nyer. (amelyik lemaradt, az a kovetkezo korben mar nem dob) A halozati hozzaferes utkozesek is igy vannak megoldva es minimalis az eselye annak, hogy tul hosszu ideig felakadjon a forgalom. Lassu elindulas helyett egyebkent jelezhetnek a lampajuk megvillantasaval is, hogy mehet a masik. Egyebkent meg a valosagban is igy van, vagy jeleznek egymasnak az emberek, vagy szepen lassan elindulnak es a kesobb indulo megall amikor latja, hogy a masik elorebb jar.

    A rendoros problemara en egy keszlet QR kodos tablat adnek a rendoroknek, amivel jelezhetik, hogy mit akarnak. Ez a valodi rendort is egyertelmuen azonosithatja, mivel a halozatrol ellenorizheto, hogy az adott eppen kod ervenyes-e es azon a helyen van-e a tulajdonosa. Alternativa meg a rendornek infras jeladot adni hasonlo koddal (lasd taviranyito), igy celzassal tudja kivalasztani melyik auto alljon meg. Ez akar a normal autokba is beepitheto lenne, tehat ha az ember vezet, de a rendor (vagy a traffipax) kijeloli az autot, akkor az magatol felrehuzodik es blokkolja magat. Hasonlo rendszereket hasznalnak nyugaton a lampak atallitasara a mento es a tuzolto autok elott.

    Egyebkent meg ha valaki blokkolja egy automata auto utjat, tehat eleall es nem engedi elmenni, akkor a gyalogoson valo atgazolas helyett az auto automatikusan riaszthat, hiszen vagy baleset tortent, vagy rablasi kiserlet, vagy valaki szorakozik. Ilyenkor a riasztashoz kuldhet elo kepet a kozpontba, ahol edonthetik, hogy mento, tuzolto vagy rendor menjen a helyszinre, esetleg ideiglenesen atvehetik az iranyitast tavolrol, ha csak a szoftver akadt be ket arra jaro fa kozze.

    Biztonsagi szempontbol pedig ugyanolyan biztonsagos lenne a rendszer mint a banki vagy legiiranyitasi rendszerek, azokba sem szoktak tul gyakran betorni.