• Náza
    Katalizator es mizar1: Ertem az allaspontotok, jo dolog optimistanak lenni, remelem nektek lesz igazad, viszont ez a fajta gondolkodas valamilyen szinten a fejlodes utjaban all szerintem, ezert nehez elkepzelni. A tudomanyban, fejlodesben, mindent szabad, aztan amivel rafazunk azzal picit leallunk, megprobaljuk mashogy de tovabbra is lesznek emberek akik azon agyalnak hogy lehetne megcsinalni. Es oket sosem a globalis eszmek vezerlik, hanem az hogy meg tudjak-e oldani a problemat.

mizar1: Europa most maskepp viselkedik. Nagyon tolerans, nagyon bekes nagyon megerto. Csak 50 ev mulve nem ez az Europa lesz. Nem tudom eltel-e mas orszagokban. En igen. 50 ev mulva mar itt is India/Pakisztan/Iran lesz valoszinuleg. A demokracianak, bekes hozzaallasnak is megvan sajnos a legyozoje.

Mas intelligens fajjal valo talalkozas: Egyreszt idaig nem beszeltem olyan helyzetrol, hogy mi lesz ha felfedezunk egy masik intelligens fajt, en pusztan arrol gondolkoztam, hogy ha felfedezunk egy masik bolygot, amin tudunk elni akkor mi lesz. De lassuk mik a valoszinusitheto fogatokonyvek erre az esetre.

Tegyuk fel, hogy mondjuk mi fedezzuk fel az intelligens letformat egy messzi bolygon, akkor ugye az a helyzet all majd fenn, hogy mivel mi fedeztuk fel oket ezert lehet, hogy mi vagyunk az intelligensebbek. Bizom benne, hogy ilyen esetben meg tudjuk oldani bekesen a helyzetet, de szerintem fenyegeteskent fogjuk oket ertelmezni az emberisegre nezve.

Ha viszont ok fedeznek fel minket/intelligensebbek nalunk akkor biztos, hogy fenyegetesnek fogjuk oket tartani legyenek akarmilyen baratsagosak.

Egyebkent is erdemes elgondolkozni azon a pillanaton amikor az emberiseg megtudja, hogy nincs egyedul, van mas intelligens faj is, de akkor is nagy lesz a gubanc ha csak bamilyen primitiv eletet talalunk a naprendszerunkon kivul. Oriasi panik fog urra lenni az embereken, felborul minden ember belso ertekrendje, vilagnezete. Bekoltozik az emberekbe a felelem. Egyszeruen az osszes vallas azt allitja, hogy az istene a sajat kepere teremtette a nepet. Egy pillanat alatt omlana ossze a legtobb ember ertekrendje, totalis tanacstalansag es felelem uralkodna el mindenkin. Minden amit idaig tettel, a haz amit epitettel amiert dolgoztal a munkahelyeden, a feleseged a gyerekeid, lehet hogy holnap mar nem lesz mert van egy felsobbrendu hatalom akit te nem ertesz, nem tudod mitol duhodik be, aki barmikor elveheti mindazt amit te a kis vilagodnak hivtal. A legtobb ember nem tudna mit kezdeni az informacioval. En se tudom mit kezdenek, beletelne egy idobe mig talalnek uj celokat magamnak. Itt volna egy masik faj aki pikk-pakk ideutazott, elkepeszto technologiai folenyben van, nem ismerjuk a szandekukat, gondolatmenetuket, reakcioikat. Tegyuk fel hogy nem pusztitanak el minket egy masodperc tort resze alatt, (ja egyebkent valoszinuleg ahhoz ide se kell utazniuk) amire valoszinuleg kepesek volnanak, hanem inkabb valasztjak a bekes de vegul ugy is problemasabb megoldast, azt hogy meg akarnak ismerni minket. Mi van ha le akarnak szallni, koloniat akarnak letrehozni a bolygonkon, hogy tanitsanak minket? Minket tanitani? Ez eleg szanalmasan hangzik sok ember szamara. Azt hogy viselnenk, hogy azt mondanak, hogy akkor egy teruleten ok elnek, es akkor oda mi nem mehetunk. Ha elfogadjuk, akkor az a gyengeseg jele, ha nem akkor haboru? Nyilvan elfogadjuk, de az akkor mar valamilyen szinten elorevetit hosszu tavon a konfliktust, a szolgasag viziojat. Lesznek akik szot fognak emelni ez ellen, aztan eleg egy terrorista es hazavagja a nagy beket. Erdemes elgondolkozni ezen.

Es azon, hogy mi mit tennenk, ha mi lennenk ez az intelligensebb faj.

Lehet, hogy tul emberi fejjel gondolkozom, de szerintem ahhoz hogy barmilyen intelligens faj ki tudjon emelkedni a tobbi faj kozul barmilyen bolygon, ahhoz kellett egy nagy hosszu evolucios verseny. Akkor genetikailag bele van kodolva minden intelligens lenybe a felelem es a tuleles osztone. Ha igy van, es valoszinuleg igy van, akkor nem tudom mire legyunk pozitivak. Raadasul itt van a nagyszeru Europai pelda. Ha bekes vagy, akkor az agresszivabb a sajat modszereidet forditja ellened es ugy gyoz le.