• Náza
    Ami a tok erdekes, es amire kevesen gondolnak talan a lakhatosag szempontjabol, az a gravitacio. Valahol azt olvastam, hogy a foldi gravitaciohoz kepest 0.5-G vel valo elteres mar maradando elvaltozast okoz a szervezetben. Namost tegyuk fel, hogy talalunk egy tok foldszeru bolygot valahol ahol van Oxigen, baratsagos egkor, szarazfold, folyekony viz, idealis homerseklet mozgo vasmag, tralala.

Csak nem pont akkor mint a Fold.

Hanem kisebb mint a 2/3-a, vagy nagyobb mint az 1 1/4-e? Vagy 10 szer akkora. Hirtelen mindenki megorulne, aztan koppanna, hogy valoszinuleg soha nem fogunk tudni elni rajta, mert a testunk nem viselne el a kisebb / nagyobb gravitacio miatt. Talalunk egy tok kiraly bolygot, amit max nezegethetunk messzirol.

Persze tok elkepzelheto, hogy mire ilyen helyekre eljutnank mar egy gepi testben leteznenk. Mondjuk ahhoz hogy emberi eletrol beszeljunk bizonyos szoveteinknek tovabbra is sejtekbol kellene felepulnie, azaz a mechanikus vaz megse lenne eleg jo megoldas. Anti-gravitacios generatorokban nem nagyon hiszek ekkora meretekben, max az urhajokon lehet szerintem megoldani, mert a bolygon hasznalva gyakorlatilag azt jelentene, hogy a bolygo ember szamara lakni kivant teljes feluleten el kene helyezzni.

Tehat a gravitacio a legnagyobb gond szerintem. Mert mit sem er, ha minden stimmel, de a bolygo gravitacioja jelentosen (+/- 0.5G) mas mint itt a Foldon.