• NEXUS6
    #39
    Én nem vagyok a nemesítés ellen, sőt!
    Csak éppen a jelenlegi tásadalmunk erre nem alkalmas. Olyan ez mint atombombát adni Hitlernek, vagy Sztálinnak, az amcsik is zokszó nélkül ledobták, szerinted mi lett volna a II. VH vége?

    "Ezek alapján te a szelekciót "csak és kizárólagos" dolognak tartod. Az állatvilágban sem csak a gyengék pusztulnak el és csak az erősek élik túl."
    Na ez totálisan jó meglátás. A jelenlegi helyzet kb pont ez amit leírsz, nem az a lényeg, hogy milyen a valódi genetikai állományod, hanem hogy te mit tudsz belőle összehozni. Ha viszont túl erős hatása lesz ennek az eszköznek, túl erős lesz a szeleksciós nyomás, akkor sajna épp hogy ellenkező hatást válthat ki, nem nemesítés, hanem a genetikai állomány szegényedését.

    Akkor a sulival kapcsolatban abban egyetérthetünk, hogy te általában beszélsz arról, hogy a lexikális tudás milyen fontos, fontosabb mint a rendszerlátás, a kreativitás. Én meg azt mondom, hogy a lexikális tudás sem érvényesül. A vizsgákra 2 hét alatt 1000 oldalakat agyába nyomó diák, 2 hét múlva az egészből annyit tud, mint elötte. OK ez ki van sarkítva, de kb igaz. Olyan emberkéket képez a suli, akiknek nagyjából semmi fogalma nincs a valódi melóról amire a papírját megszerezte. A tanárok jelentős részére sajnos igaz, hogy aki tudja csinálja, aki meg nem az tanítja. És mivel ő sem tudja, azzal szopatja a diákot, hogy magoltatja, mert egy vessző pont hibával bárkit meg lehet xopatni.

    "Tombol a válság, de mégis egyre több embert látok laptoppal meg okostelefonnal járkálni. Nézz be egy mekibe, tele vannak hétköznapi emberekkel, pedig a vásárcsarnokban ugyanannyiért sokkal többet, finomabbat és egészségesebbet ehetnének, vagy még olcsóbb, ha otthon elkészítik. Sport? Mennyibe is kerül esténként otthon egy fél órás torna? Mennyibe is kerül lemondani a dohányzásról meg ivásról. Hogy is van ez az egész?"
    Jogos, amit írsz. Azzal egészíteném ki, hogy amit az ember fontosnak tart arra mindíg van ideje. De, hogy még egy közhelyet benyomjak az idő pénz, vagy megfordítva, a pénzzel valójában szabadidőt vásárolsz. És ugyan így a drága kütyük is ezt a célt szolgálják: a gyors kocsival előbb odaérsz, a drága mobillal és ehhez jó előfizetéssel időt spórolsz, nem SMS-t pötyögsz, hanem ugyan ezt elmondod félpercben. Persze ezek is pénzbe kerülnek, amit a melóval tudsz összehozni, vagy is a szabadidődet áldozod be érte. És kész is az ördögi kör. Volt mostanában egy jó kis sci-fi erről, hogy mindent időben mérnek. Valójában pont ilyen társadalomban élünk.