• philcsy
    #32
    Amint technikai és társadalmi lehetőség lesz rá be fog indulni a "nemesítés" és mint minden mást ezt is el fogják terjeszteni az egész társadalomban, mert ezért bármit megadnának az emberek. A bármit pedig azt jelenti, hogy nagyon sok pénzt lehet rajta keresni.

    "az intelligencia elég bonyolultan van kódolva a gének között, ahogy tudom, ezért egy-egy családfában nem feltétlenül erősödik, vagy csak őrződik meg" Ez a legtöbb dologra igaz.
    "ma sem azok és csak azok kerülnek be a sulikba"
    "minekután csak kevés ember gazdagszik pusztán a jó mentális képességei útján"
    Ezek alapján te a szelekciót "csak és kizárólagos" dolognak tartod. Az állatvilágban sem csak a gyengék pusztulnak el és csak az erősek élik túl.

    A suli igenis szelektál és a jó értelmi képességűek "dúsulnak" az iskolákban, és a lexikális tudás igen is fontos dolog. Olyan nagy az összegyűjtött tudás, hogy képtelen vagy bármit érdemben csinálni enélkül. Persze ez nem azt jelenti, hogy csak erre van szükség, de ez nagyon fontos. Az általad felhozott diagnosztika pont, hogy lexikális tudást igényel elsősorban. Még a sebész tudása is alapvetően lexikális (anatómia), ami mellé persze kell ügyesség is. A másik példád, az ügyvéd, szintén lexikális tudásra épít. Ha mérnököt hozol fel példának az jobb lett volna, bár már ott is akkora a felhalmozott tudás, hogy elsősorban a már kidolgozott módszereket és azok használatát kell megtanulniuk. Na most, ezt valamilyen szinten mindenki bemagolja, mert az alapoktól megérteni gyakorlatilag lehetetlen. Aki mélyebben érti az nem mérnök hanem tudós, de ma már a tudósok is csak a szűkebb területüket értik, a többit amire szükségük van bemagolják.

    "Mégpedig, ha gazdag vagy, jók a társadalmi kapcsolataid, akkor kikerülsz a taposómalomból és jobb az esélyed, hogy megőrizd a mentális egészséged, mert nem ér annyi stressz, egészségesen táplálkozol, van időd sportolni, színesebb ingerek érnek."
    Az a baj, hogy szerinted csak a gazdagok élhetnek így, ezért mész önként a taposómalomba akkor is a nincs rá szükséged. Nézz már szét magad körül, hány ember bassza el a saját és családja életét csak azért, hogy még több pénzt keressen, mert azt hiszik attól majd boldogabbak lesznek. Tombol a válság, de mégis egyre több embert látok laptoppal meg okostelefonnal járkálni. Nézz be egy mekibe, tele vannak hétköznapi emberekkel, pedig a vásárcsarnokban ugyanannyiért sokkal többet, finomabbat és egészségesebbet ehetnének, vagy még olcsóbb, ha otthon elkészítik. Sport? Mennyibe is kerül esténként otthon egy fél órás torna? Mennyibe is kerül lemondani a dohányzásról meg ivásról. Hogy is van ez az egész?