• thsanyi5
    Rossz belegondolni, hogy valaki programozóként ír valamit aztán 10 év múlva csenget nála a rendőrség és beviszik emberölés gyanújával mert egy gép aminek a programozásában ő is részt vett megölt valakit. Ilyen idő után már talán nem is emlékezne részletekre csak arra, hogy részt vett valami ilyen gép programozásában. Ráadásul egy összetett programot többen írnak. Hogy a fenébe bogarásznák ki, hogy több ezer (talán több millió) sor közül melyik okozta a gondot? Aztán jöhetne csak, hogy azt a sort ki írta. De egy sor önmagában lehet, hogy nem is gond. Mi van ha több feltétel együttesen okozott egy ritka, a teszteken nem előjövő kivételt? Bezárnak egy egész csapatot 10 évvel a munkájuk elvégzése után emberölésért?

Szerintem sok esetben az lenne a válasz, hogy nem lehet egyértelműen megmondani ki a felelős. Ha valakire rá esik valami és megsérül, nem lehet egyértelműen azt okolni aki azt a valamit oda tette. A jövőbe csak nem láthat. Nem képes minden lehetőséget felmérni egy ember.

Másik kérdés, hogy nem-e hibás az aki megsérült pusztán azért mert bamba volt. Míg a programozó és tesztelő csapat éveken át készített valamit ami 99.9999999%ban működik, addig ő talán képtelen volt az ember által elvárható átlag reakcióidőt nyújtani és odébb lépni fél métert a beparkoló kocsi elől. Mindenki a másikra mutogatna. De szerintem sok esetben a balesetet elszenvedő fél legalább annyira hibás azzal, ha ő maga ügyetlen. Ha hasra esek az úton nem az ott hagyott kő a hibás hanem én, nemde? Csak mivel ott nincs kire mutogatni annyiban hagyják, hogy legközelebb jobban nézz a lábad elé. Amint akad célpont másra hárítják az ilyet.