• Lucy in the Sky
    #53
    Él egy komoly félreértés a fejekben, hogy a fejlődés, meg az új dolgok, azok mind jók, és így halad az emberiség - ja, ezúttal a Szép Új Világ irányába.

    Amit ma kiposztolsz névvel-arccal, az ott porosodik majd az archívumban 10-20-x év múlva is, addigra a privát szféra fogalma ki tudja mennyire erodálódik (a trend elég nyilvánvaló) -pedig szvsz. egy emberi lénynek erre szüksége van- de nem is ez a legnagyobb bajom.

    Megeshet, hogy a ma viccesnek gondolt posztjaid, a véleményed -és ha elég szorgalmasan osztogatod, akkor- a komplett életrajzod, személyiséged is publikusan elérhetővé válik egy szép napon. Hiába leszel addigra bölcsebb, megfontoltabb, egész más ember, ezt -ha nem is akárki, de- olyanok is látni fogják, akik előtt a múltad egyes epizódjaival minimum nem büszkélkednél. Hiába törlöd, hiszen nem törlöd, valójában csak a hozzáférésedről mondasz le. Ezt a többség nem fogja fel.

    A környezetemben is mindenki meg van őrülve, egymásról pakolnak fel mindenféle vicces-ciki képeket és videókat, van közte bulizós, csajozós, bebaszós-hányós, árpádsávot lengetős, bármi -ma még- jelentéktelennek tűnő apróságot, válogatás nélkül minden szart, és ez egy nagyon fontos részlet: EGYMÁSRÓL, gyakran anélkül hogy erről az érintett fél egyáltalán tudna, nemhogy jóváhagyná - namost az arcfelismerő algoritmusok az önszorgalomból felvitt ismerettségi hálóval kombinálva ezt mind név szerint hozzád kapcsolják. Így gyűlik szépen csöndben mindenkinek a személyes aktája.

    A malacos hasonlat nagyon jól példázza, TE vagy a termék, most még csak reklámfogyasztó, de ne legyünk naivak: amit el lehet adni, azt előbb-utóbb áruba bocsátják; a személyes adatok védelmének magasztos eszméje pont addig lesz fontos a törvényhozóknak, amíg az ellenkezőjéből származó mesés haszon el nem halványítja ennek a szép ideának a csillogását. Nem kell sokat várni, nyugi.

    Az aktákból egyszerű árucikk lesz. Persze nyilván azok fognak hozzáférni, akik már eddig is jóval nagyobb hatalommal bírtak az átlagnál, hiszen van pénzük. És ne hidd, hogy nem fogják ellened használni.