• NEXUS6
    #81
    Az X360 egyik csúcs fejlesztő csapata az Epic vezetője nyilatkozott mostanában. Valamilyen szinten az új BOX került szóba, de sokkal inkább azokról beszél, amiről te is.

    A magam részéről ezt nem tartom működőképesnek hosszútávon.
    Melyik a legnagyobb játékos közösség? Hát persze, talán a FB féle Őstermelő Szimulátor. Na de ez tartja el az egész iparágat? Kötve hiszem.
    Igen van pénz ebben is, és csábító, hogy szinte minimális befektetéssel írnak egy ilyen valamit, ami az amigás időkben persze iszonyat poén játék lett volna, de akkor mit csinál a rahedli modeller, garafikus, programozó, pályaszerkesztő stb, aki az iparban dolgozik, és amúgy AAA címek előállításán szokott munkálkodni!?

    Aztán ugyan az a jelenség, mint a WoW esetében. Kezdjük ott, hogy az embereknek 1 az az 1 élete van. OK, hogy ezt egyesek virtuálisan élik, de miközben valaki elmélyül a WoW-ban, nem tud ugyan annyit foglalkozni valami másik online progival, feltéve persze, ha szeret emellett oylan felesleges dolgokat is csinálni, mint az alvás.

    A játékipar bővülése szerintem elég csalóka, miközben egy egy FB-s, MMO sikercím uralja a piacot, a többiek meg vergődnek az online próbálkozásaikkal.
    Persze van bővülés. De még is honnan? Ennek szerintem jelentős részét az adja, hogy az eddigi kevésbé fejlett, magas kalózkodási arányú piacok lépnek be egyre inkább az üzletbe, Kína, India, Oroszország, mint fizetőképes fogyasztó, és persze nem csak fizikai adathordozós AAA címeket veszenk, hanem talán éppenhogy először az olcsó webes játékokkal próbálkoznak. Amikor néhány millió kínai állampolgár rákattan valami kis mérgesmadaras baromságra, az látszólag eltolja a piaci arányokat.

    Aztán az AAA címeket nem minden kiadó engedheti meg magának, vonzónak tűnik, hogy kis forrásigénnyel fejlesszenek valamit, és ha buknak kisebb a veszteség. De ez szerintem csak belemagyarázás. Mert azért azt se felejtsük el, hogy a nyereség is kisebb, ha csak mérsékelt a siker.

    Kb az a szitu, mint amikor a hardkor szerencsejátékos feláll a rulettasztaltól, és a hatalmas feszültségeket levezetni kimegy az előtérbe és beszór 10-20 érmét az ottlevő félkarúrablókba, élvezi a játék súlytalanságát. De előbb utóbb vagy visszacsábul, vagy hagyja az egészet a fenébe és lelép.