• Irasidus
    #40
    "Ilax nagyon jól összefoglalta, amit én nem igazán tudtam leírni. Akár egy kutatási területre érkezhetne több, különféle funkciókat ellátó marsjáró. "

    Igen, ilyen az MSL is. Többek között más műszerek vannak rajta mint a MER-eken, és más feladatra szánták. Nagyobb, és műszer van rajta (több műszer = összetettebb kutatási feladat). A MER-eket a Mars geológusának szokták emlegetni, az MSL-t a Mars kémikusának.

    "Ahol extrém esetben, ha az egyik beássa magát valami csapdába, a másik akár kihúzhatná belőle."

    Ez jó, csak éppen erre nem találsz a NASA-nal forrást.

    "A két MER eddig összesen 1 milliárd US dollárba fájt a NASA-nak, az MSL ennek a két és félszeresébe került idáig, pedig még csak félúton jár, és lehet imádkozni hogy a skycrane úgy fog működni ahogy kell, aztán ha ez összejött, a rover is úgy muzsikál ahogy várták."

    Az Oppy műszereinek egy része már régen nem működik megfelelően, és arra amire tervezték már nem jó (jó kérdés, hogy miért nem kapcsolták már ki eddig, mert az üzemeltetése iszonyatos pénzekbe kerül). Annak idején a pattogó labdás leszállás is új technológia volt. Aggódsz, hogy nem működik? Én is, meg szerintem a NASA-nal mindenki. Ez természetes.

    "Mondjuk nyilván nem ok nélkül ennyire magabiztosak, csak nehogy az az alaptalan optimizmus legyen emögött, ami az Apollo-12 után jellemezte az amerikai űrprogram döntéshozóit :)"

    Ez egyáltalán nem optimizmus. Mindenki aggódik, ugyanúgy mint anno a labdás leszállásoknál. Viszont legnagyobb teher leszállítására egyenlőre ez a legolcsóbb lehetőség. Miért? Mert teszem azt ráteszed egy leszálló platformra a rovert (mint a MERt), a platform az plusz tömeg, így a szonda tömegén kellne csökkenteni. Emlékez a MER-ek leszállóplatformjaira, majdnem az 1/3 tömegét tették ki a rovernek. Reméljük inkább, hogy beválik a skycrane.