• Deus Ex
    #59
    Szimbolizmus, emberek, szimbolizmus. Ha a maffkát a kvantummechanika, az ágyneműt pedig a rel absztrakt ábrázolásának tekintjük, akkor a kép valójában egy kvantumgravitációs elmélet szimbóluma, ami ráadásul háttérfüggetlen, mert nem látszik a matrac.

    A mi nyúlik? kérdéskörhöz: az univerzum a valóság, erről lehet fizikai modelleket alkotni, amelyekkel általában kacifántosan, részlegesen vagy sehogyan sem megoldható matematikai kifejezésekkel lehet dolgozni. Erre a fizikusok képesek. Az ismeretterjesztő irodalomban lehet mindenféle rosszabb vagy mégrosszabb közérthetősítését elkövetni a fenti fizikai modellnek, amit aztán ki lehet tenni ide az SG-re. Aztán ha valaki azt mondja, a lepedős, a lufis, a kalácsos, stb. analógiából nem érti, mi nyúlik a téridőben, annak lesz igaza. A fene tudja, mi nyúlik. Lehet mondani, hogy eszerint a fizikai modell szerint ez, aszerint meg az, de ugye már ezek a modellek is absztakciók.
    Az univerzum megismerése minden idők legvégső, a legizgalmasabb, legnehezebb szellemi kalandja, ami végigkíséri a a történelmet - ezerötszáz éve ugye az errefelé általánosan elfogadott kozmológiai elméletet Teremtés könyvének hívták, az volt a korszellemnek megfelelő Big Bang elmélet - az emberhez leginkább méltó tevékenség? Igen, az.