Quantizs#3
Még nem néztem meg alaposan ezt a technológiát, de ha a nanotechnológia fejlődése révén szilíciumról - grafénre váltanak, akkor óriási mértékben nő majd a hatékonysága (szerintem).
Másrészről nem minden a neuronok száma, például egy csigának csak pár száz neuronja van még is jól boldogul. Ami igazán fontos az, maga az agy komplexitása. Szerintem egy csiga agyának komplexitása mögött is elmarad az a 262 000 szinaptikus memóriamodul, amivel ez a chip rendelkezik.
Ami az emberi agy esetében is fontos az a kapcsolatok szám. A 100 milliárd neuron több mint 100 billió (10^15) szinaptikus érintkezési ponton keresztül kommunikál.
Ami az inteligencia kialakulását illeti, az emergens komplexitás elmélet szerint az ilyen dolgok esetében jön magától. Az egyszerű szabályszerűségek ilyen léptékeknél olyan komplex mintákat alkotnak mint az emberi tudat.
Az amit most csinálnak, viszont talán alkalmas lehet ember-számítógép interfész kialakítására, de az alapján amit eddig olvastam, ebben nem vagyok teljesen biztos. Pedig szerintem érdekes lenne egy Ghost In The Shell szerű kiber agy.