• Magiszter
    A rendszermentéses dolgokat sem kell ám túlmisztifikálni meg eljátszani a "ha napkitörés közben történik atomvillanás mikor meteor csap a villámsúlytotta, árvízen úszó kiégett ház roncsai alatt fekvő, túlfeszes tápú gépem merevlemezére nyomott format c:" esetet, mert marhaság.

Minden nap tükörbe mented a vinyódat (az azon történt változást), két független merevlemezre, nincs az a katasztrófa ami mind a három helyről egyszerre törli az adatot. Ha meg van, akkor az a legkisebb problémád.

1.) Hardver csere után backup-ot nyomsz. Nincs gond. Elfelejted? User Error, nem a program/gép hibája. Csókot a homlokára és arra van az ajtó.

2.) A mentés helye nem a menteni kívánt vinyón van, hanem külsőn. A probléma megoldva. Amúgy ezt a nagyonbuta Win7 rendszer-backup is mondja "Hé paraszt! Ne oda piszkíts ahonnan eszel!" Egyszer ki kellene próbálni hogy nem csak okézzuk a felbukkanó ablakokat, hanem olvassuk is. Egészen új világ tárul elénk. User Error kategória megint csak ha így van.

3.) A Win7 rendszerképem jelenleg 10 gigában várakozik egy Pendrive-on. Minden programommal és beállításommal amit használok. Melóban Usereknél a BRRip.Lost.s01-s100 kezdetű mappák miatt, amik persze a rendszerpartíción tanyáznak, valóban volt hogy 250 gigányi mentést kellett volna csinálnom reinstall előtt. Nem tettem. Mentésnél beírtam az "/except *.avi" parancsot rögvest 30 gigára ráfért képekkel prezikkel táblázatokkal együtt. Szintén User Error kategória. És Admin Error ha nem veszi ezt észre.

4.) Az automatikus mentés rendszer a win7-ben szinte észrevehetetlen. Nem egy gépet hoztam vissza a halálf*száról a gyári system restore-al. Holott ha az nincs akkor egy egész napos mókázás várt volna rám a backup, reinstall, reconfig, restore miatt. Igaz a Win7-es változat harmat gyenge és igazán mehetne boot képernyőről gui nélkül is, de legalább van. Ha tehetem más alkalmazást használok rendszer mentéshez, illetve van céges weekly backup most már pár embernél.

5.) Ha rendelkezésre állnak és nem tudják hogy létezik az megint nem a gép, cég hibája hanem User Error. "Ha használsz valamit paraszt, nézz utána mit is". Traktort sem úgy vezetsz, hogy "nézda, ez a kar itt mire van? Bocsi Géza, kifizetem a lezúzott Trabantod" hanem előtte okosodsz. Aki meg hülye az magára vessen ha szív. Van dokumentáció? Van! Van internet? Van! Tessék olvasni, ha akarsz valamit. Vagy legalább felhívni egy hozzáértőt! Nem Gézukát a szomszéd kölykét, mert ő "szakértő" hisz parancssorból indítja a pasziánszt, hanem mondjuk a microsoft technikai segítséget, vagy valakit akinek nem csak papírja van, hanem tapasztalata és munkája is.

6.) Áramszünet? Backup közben áram szünet van, az bizony kellemetlen. Amint visszajön az áram kezdhetem elölről. Legközelebb a user lehet vesz egy UPS-t bruttó 30 ezerért, amivel annyi ideje lesz hogy rányomjon a szünet, majd a hibernálás opciókra. Vagy ha áramszünet van a user elfelejti hogy backup-ot készített, aztán dolgozik tovább? Autobackup-nál meg ha jól van beállítva, akkor úgy is nyom egy következő próbát a sikertelen mentésnél, vagy legalább egy riportot, hogy hiba történt.

7.) Vírusok mindig is voltak, vannak, lesznek. Ezzel nem lehet mit kezdeni. De tegye fel a kezét az aki a megfelelő intézkedések mellett (tűzfal, írtó, ami mindig naprakész) bekapott valami igazán komoly (nem csak kellemetlen reklámmal babráló) vírust, ami tönkre vágott valamit a gépben. De úgy igazán javíthatatlanul.

8.) A jövő gépei munka területén a vékonykliensek. Bár nem minden szektorban. Pl gyártásban ez nem mindig kivitelezhető, vagy több költsége lenne mint egy laptopnak és a vele való bíbelődésnek. Otthoni felhasználásba mindig is offline lesz az alap koncepció, mert bármennyire is erőltetik, a fejlődő országokban fizikálisan lehetetlen jól működő csak online gépeket üzemeltetni. Így max köréjük épített szolgáltatások lehetnek online, bár azok se mind.
    De ez nem a közeljövő. Én még 10-15 évet mondok míg egyáltalán elkezdődik az átállás. Tudom a felhő terjed, de csak azokban az országokban ahol éppen nem élünk. Gondoljunk csak kishazánkra ami 50 évvel a múltban jár a többi ország mögött.

A mentésekre meg mindig ott vannak a specifikus programok, amik észrevétlen és jól teszik a dolgukat. Itthon is ilyet használok, szóval jöhet bármi az adataim mentve vannak, az os kép is mentve van. Meg persze 768 biten titkosítva :D