end3#137
"Vettem a fáradtságot, és végigolvastam az összes hozzászólást....."
Valójában a rendszer-visszaállítás sok lehetséges formája csak ritkán valódi segítség a Windowsok, de a Linuxok világában is. Százszámra készíttem és készítek rendszer-mentéseket de alíg egy kettő évente amelyet valóban használok is. (De ha egy nem készül el, nos, arra biztosan szükség lenne... )
Lehetőségek és problémák:
1./ A hardver-konfiguráció menet közben jelentősen változik, az új mentés meg nem készült.
2./ A mentés "helye" hardveresen meghibásodik. (Akkor derül ki, amikor használni kellene.) Újabb ezt "segítő" mellékkörülmény, a merevlemezek garancája 1 év felé tendál, az élettartamukkal együtt. Na meg itt van az SSD-k valószínűsíthető eleve rövidebb élettartama is.
3./ A Windows 7 képfájl mentése (Itt sokszor olvastam kisebb(!) helyigényről, - és nem tudom, hogy az itt nyilatkozók hányan mentettek komplett rendszereket, nekem soha nem sikerült még 40-50 GB alatt. Nos ez a helyigény símán nem töbszörözhető. (Az újabb megvásárolt tárhelyek gyorsan tellítődnek. 2 TB ma már nem sok ilyen vonatkozásban. Amikor hely kellene, rendszerint nincs. Ha törölni kell, ekkora merevlemezeknél az meglehetős időbe kerül. Addigra a mentendő konfig már pl. nem áll rendelkezésre. Ha újabbat veszel, na ahhoz ma sok pénz kell, stb.) Valamint a képfájlnál is előfordul a CRC hiba. Ami persze vagy a mentés körüli, vagy utóbb bekövetkezett hardverhiba eredménye is lehet.
4./ A mentések automatikus, (vagy nem automatikus volta) csak még egy lehetőség az amúgy is bonyolult és soha nem hibamentes rendszer ujabb tévesztéséhez. Csak a Win7 "szenvedéseit" ha nézem. Pl. Dec. 23-án full "winupdate"-s rendszerre 25-én délután-estefelé 11 javítás érkezett. (Gyúrják rendesen!)
5./ Ezek az eszközök ha a Windowsban rendelkezésre is állnak, sokan azt sem tudják léteznek. (Ha nem tudja, nem is használja...) Lásd a Vista-t érintő megjegyzéseket. Ott van ugyan back-up, de az nem képfájlt készít, mint pl. a Win7 "mentőegysége". (A ráfordított időt meg helyet, sokan "megtagadják" tőle. Ha pedig ugyanazon merevlemez másik partícióján van a mentés helye, akkor tizedannyit sem ér adott esetben.)
6./ Mint az időigényes mentések végső apokalipszisa, az átlagfelhasználó szünetmentes tápokat nem ismerő géphasználati módja. Az áramszünet!!!
7./ Sokan a vírusos fertőzések elhárítására fogják "szakszerűen" használni. Na erre nem lesz megoldás! (pl. a "szuperprofi" rootkit-ek...)
8./ Levonható a következtetés, a PC ma mindíg a hozzáértők kezében kezes "bárány", - (bár akkor is fekete), - és az legyen bár Windows 7-8, akárhány vagy Linux. A ma felnövő korosztály, de az öregebbek is eszközként használják az operációs rendszereket, nem akarnak mélyebben belelátni. Idejük, sem kedvük hozzá. A jövő Windows-ai, Linux-ai, felhőbe mentenek mindent és a felhasználó tudta nélkül "rendszervisszaállítanak". Ilymódon megmenthetik a gépeket..., a felhasználóktól. (De akkor majd lehet "nyafogni" az internet-sávszélért...)